Amerikaans beleid bloeddonatie mogelijk versoepeld

Nederlandse homo- en biseksuele mannen mogen in principe geen bloed doneren, behalve als ze een jaar lang niet seksueel actief zijn geweest. Vorig jaar december werd dezelfde regel doorgevoerd in Amerika, waar ze nu zelfs een stapje verder gaan. De Food and Drug Administration (FDA) gaat namelijk bekijken of deze regeling niet versoepeld moet worden.

Toen in december het nieuws kwam dat homo- en biseksuele mannen bloed konden doneren, mits ze twaalf maanden geen seksuele contacten gehad hadden, ontlokte dat zowel positieve als negatieve reacties. “We zijn blij dat de FDA homo- en biseksuelen mannen eindelijk de mogelijkheid geeft om bloeddonor te worden. Toch is het nieuwe beleid nog steeds discriminerend. Hoewel een deel van deze doelgroep de mogelijkheid zal krijgen om bloed te doneren, wordt een ander deel alsnog uitgesloten op grond van hun seksuele geaardheid,” aldus Ryan James Yezak, directeur van Gay Blood Drive.

Yezak riep destijds de FDA op om te gaan kijken naar individuen en niet naar de homogemeenschap als geheel. Dit lijkt nu een serieuze optie te worden. De nieuwe regel zou toestaan dat homo- en biseksuele mannen doneren op basis van het individu, wat in acht neemt hoe groot ieders risico is om hiv te hebben. Voorlopig blijft het wel een potentieel plan, want de FDA wil eerst verder onderzoek doen en roept geïnteresseerden op om hun onderbouwde zegje te komen doen.

De huidige acties van de FDA komen enigszins onverwacht, want vorige maand liet de organisatie weten dat het nog jaren kon gaan duren voordat de ‘bloed-ban’ opgeheven zou worden. Er zou nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs zijn dat ze de veiligheid van het bloed kunnen waarborgen.

“De potentiële verandering in werkwijze kan een positieve impact hebben op mannen die seks hebben met mannen en andere gemarginaliseerde groepen. Daarnaast zou het ook onze bloedtransfusies veiliger maken,” zegt Mike Quigley, Vice-voorzitter van de Congressional LGBT Equility Caucus. “Als we kunnen groeien naar een individuele risicobeoordeling, zou dat zorgen voor een eerlijk, niet-discriminerend beleid.”

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.