Expreszo in China

Naast ons online magazine en meetings, is Expreszo ook actief met lobbyen. Meestal in Nederland, maar vandaag in China. Redacteur Sebastiaan vertegenwoordigt ons bij de China-EU Youth Dialogue. Daar presenteerde hij Expreszo en vertelde hij wat wij doen om LHBT-jongeren een hart onder de riem te steken. Sebastiaan’s deelname is omstreden, omdat homoseksualiteit en genderidentiteit nog steeds taboe zijn in China.

Hoe kunnen jongerenorganisaties jongeren bereiken en betrekken? En wat kunnen ze de samenleving bieden in het bereiken van jongeren? Tijdens de vierde ‘China – EU Jeugdbeleid Dialoog & Expert Seminar’ in Suzhou (vlakbij Shanghai) wisselen vertegenwoordigers hierover ervaringen uit. Expreszo’s presentatie ging over talentontwikkeling en het betrekken van kwetsbare jongeren. Sebastiaan gaf aan dat in Nederland jongeren nog steeds gediscrimineerd worden vanwege hun seksualiteit, wat bijvoorbeeld leidt tot een situatie waarin LHBT-jongeren vijf keer vaker zelfmoordpogingen doen dan hun leeftijdsgenoten.

Tijdens Expreszo’s presentatie lag de focus op hoe onze vrijwilligers zich binnen Expreszo ontwikk

elen als vertegenwoordiger, redacteur of organisatietalent, en daarmee actief bijdragen aan een beter Nederland. Sebastiaan: “Expreszo vertelt jongeren dat ze niet alleen zijn, en als lid kan je ook bij ons actief worden. Bij Expreszo kan je bestuursfuncties uitvoeren, of Expreszo op een andere manier een stem geven, zoals ik nu doe op dit moment. Als lid van de redactie kan je artikelen schrijven, websites ontwikkelen, foto’s maken of bezig zijn met vormgeving. In lokale afdelingen kun je meetings organiseren, dicht bij huis. Door al deze activiteiten leren wij dingen die ons helpen bij het vinden van een baan, en hebben we een plek om gelijken te ontmoeten en ons in te zetten voor onze samenleving.”

Sebastiaan aan het woord tijdens de EU Youth Dialogue
Sebastiaan aan het woord tijdens het All China Youth Forum

Tegen de verwachting in, was er heel veel interesse bij de Chinese vertegenwoordiging. Zo vroeg Mr. Chen Shuquiang van de China Jeugd Universiteit van Politieke wetenschappen naar homo-acceptatie in Europa, hoe homohuwelijken werken en of paren van het gelijke geslacht ook kinderen mogen adopteren. Liao Wenqi van de Shanghai International Studies Universiteit wilde weten hoe wij homoemancipatie bevorderen en of Expreszo ook van plan is uit te breiden naar andere landen. De positieve toon werd bevestigd in de conclusie van het evenement, waarbij Wei Chen, Secretaris-Generaal van Jiangsu Good to Help Social Work Agency concludeerde dat het versterken van jongerenorganisaties sleutel is in de strijd tegen discriminatie van gemarginaliseerde jongeren.

De reacties van de zaal geven hoop voor de toekomst voor jonge LHBT’ers in China. Het All China Youth Forum is een paraplu voor Chinese jongerenorganisaties waar 5000 mensen bij werken. De organisatie leidt de nieuwe leiders van het land op en omdat jeugdbeleid erg belangrijk is in China, heeft de organisatie veel invloed in het Chinese systeem. Sebastiaan gaat trots naar huis: “Ik heb in China een taboe-onderwerp op de agenda gezet, met positief resultaat. Met de contacten die ik hier heb opgedaan, wil ik de interesse blijven voeden en zo bij te dragen aan LHBT-rechten wereldwijd.”

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Interview

Van mama naar mapa: Aaron

Henrieke (37) werd in 1981 geboren in Brazilië, en vlak daarna geadopteerd door een Nederlands gezin. Op twee-jarige leeftijd vond de verhuizing naar Nederland plaats.

Lees verder »