Fransman trouwt alsnog met overleden man

Met een mooi blauw pak aan inclusief wit vlinderdasje en een gele roos door zijn knoopsgat poseerde Mark Pace op 28 mei in zijn eentje voor de huwelijksfotograaf. In het Franse plaatsje Marcq-en-Baroeul, vlakbij de grens met België, trouwde de balletleraar postuum met Bertrand d’At de Saint Foulc, een succesvolle choreograaf. Het huwelijk had eigenlijk twee jaar eerder plaats moeten vinden, op 6 juli 2014, maar Bertrand overleed vier dagen daarvoor aan een gescheurde aorta.

“Het huwelijkscontract was al opgesteld, mijn familie was net uit Australië over komen vliegen”, vertelt Mark. Maar van de feeststemming bleef niet veel over toen twee jaar geleden het noodlot toesloeg en zijn verloofde plotseling overleed. In de dagen die daarop volgden werd hij gecondoleerd in plaats van gefeliciteerd.
Uit liefde voor de man waar hij 25 jaar mee samen was besloot hij zich te verdiepen in de mogelijkheid om te trouwen met iemand die al is overleden.

Mogelijkheden
Dat kan slechts in twee landen; Duitsland en Frankrijk. Het ‘postume huwelijk’ werd daar ingevoerd vanwege de moeilijke positie van vele tienermoeders tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Deze jonge meisjes waren in verwachting terwijl de vader van het kind naar het slagveld vertrok, waarvan men vaak nooit meer terugkeerde.

Na een enorme overstroming in 1959 waarbij 500 doden vielen mochten de Fransen ook in vredestijd met hun overleden partner trouwen. Om misbruik te voorkomen vervalt dan wel het recht op een erfenis. Ook moet de aanvraag goedgekeurd worden door de president en mag er geen twijfel bestaan over de instemming van de overledene met het huwelijk.

Mark waagde zich dan ook aan een lange procedure waarbij hij bewijs moest verzamelen om aan te tonen dat hij en de choreograaf samen hadden geleefd en van plan waren te gaan trouwen. Hij verzamelde getuigenissen van buren, vrienden en familie. “Bertrand wilde meteen met me trouwen toen het ‘huwelijk voor iedereen’ (de Franse benaming voor het homohuwelijk, red.) werd ingevoerd in 2013, het was echt een issue voor hem. Ik wilde onze gezamenlijke geschiedenis goed afsluiten. Dat de Franse overheid onze verbintenis zou erkennen was dan ook erg belangrijk voor mij.”

Afgelopen januari kreeg hij eindelijk toestemming. “Dat was een moeilijk moment, waarbij ik een terugval had in het rouwproces. Maar ik wist zeker dat ik het door wilde zetten”, aldus de weduwnaar.

Vandaag de dag gaat Mark dus officieel als weduwnaar door het leven, met een dubbele achternaam als ultiem eerbetoon aan zijn overleden man.

Over de auteur(s)

Paula Drewes

Paula Drewes

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Achtergrond

FACK, een feministische FAQ

Deze week staat in het teken van de vrouw. Niet alleen was het Internationale Vrouwendag, ook vindt in Amsterdam de Women’s March plaats dit weekend. Vandaar

Lees verder »