Wat doen LHBT-voorlichters eigenlijk?

Deze week stemde de Tweede Kamer in met een afstraffing van scholen die dit weigeren. Het is sinds 2012 verplicht voor middelbare scholen om voorlichting te krijgen op middelbare scholen over LHBT en seksuele diversiteit.  Maar wat doen deze voorlichters eigenlijk? Expreszo redacteur Nadia Struik is zelf vrijwilliger en legt uit wat de meest voorkomende vragen (en antwoorden!) zijn.

In Nederland zijn er ongeveer 350 vrijwilligers die voorlichting geven. Deze vrijwilligers zijn vaak zelf LHBTQ+, zij kunnen dus vanuit hun eigen levensverhaal in gesprek over seksuele diversiteit. Naast de standaardonderwerpen die besproken worden, zoals een algemeen beeld van het seksuele spectrum, is er ook ruimte voor vragen. Afgezien van de soms ontzettend buitengewone vragen, zijn er ook een serie vragen die je als voorlichter (bijna) elke voorlichting te horen krijgt.

1. Hoe oud was je toen je erachter kwam dat…?

Een groep scholieren ziet een stel vreemde mensen voor de groep staan die praten over homo’s en dergelijke. Het is vaak in het begin van de voorlichting direct duidelijk wie van de voorlichters ‘wat’ is. Één van de eerste vragen die dan voorzichtig volgt is: wanneer kwam je erachter dat je lesbisch/homo bent? Dit verschilt echter per voorlichter. Dit verschilt zelfs per persoon. Het is niet zo dat iedere jongere rond de leeftijd van 15 een brief op de mat krijgt met de mededeling dat je op hetzelfde geslacht valt. Ging dat maar zo gemakkelijk. Het verschilt zelfs per geslacht. Gemiddeld ontdekken meiden als ze 13,5 jaar oud zijn dat ze op meisjes vallen. Voor jongens is dit gemiddeld bijna een jaar eerder: 12 jaar.

2. Hoe lang ben je al homo/lesbisch/etc?

Heerlijk onwetend zullen er een aantal zijn die zich dit afvragen. Want hoe lang ben je nou eigenlijk al homo? Is dit nog maar net zo of deel je al tien jaar liever je bed met een knappe vent?

Je kunt deze vraag met een vraag beantwoorden, namelijk: hoe lang ben jij al hetero? Was er een dag in jouw leven dat je ineens besloot om hetero te zijn of ging dat vanzelf? Wat gegiechel uit de kring is vaak de reactie op dit antwoord. Kort maar krachtig komt daar dan achteraan: seksualiteit is iets waar je mee wordt geboren. Dus in principe: altijd al.

3. Zijn homo’s/lesbiennes te herkennen?

Nee. Homo’s of lesbiennes hebben geen speciale dresscode waar ze aan te herkennen zijn. Ze zijn niet langer, dikker, dunner, breder, slimmer of aardiger dan hetero’s. Ze hebben geen tattoo op hun voorhoofd met een label, ze doen niet anders en praten ook gewoon hetzelfde.

4. Wat is een transgender?

Belangrijk om te weten is dat  het woord “transgender” een verzamelnaam is voor: travestie, transgenderisme en transseksualiteit. Daarnaast behoren ook alle andere vormen van gendervariantie onder deze brede term, die zijn echter minder bekend dan de drie eerder genoemden.  In het kort:

– travestie: een travestiet is iemand die behoefte heet tot het dragen van kleren die gemaakt zijn voor het andere geslacht.

– transgenderisme: personen die mannelijke en vrouwelijke identiteitskenmerken combineren. Mannelijke en vrouwelijke genderidentiteit zijn sterk aanwezig.

– transseksualiteit: een persoon die zichzelf psychisch, sociaal en seksueel beleeft als behorende tot de andere sekse dan bij de geboorte vastgesteld.

5. Hoe reageren ouders als hun kind uit de kast komt?

Dit is weer een persoonlijke vraag en zal dus zeer zeker per persoon verschillen. Over het algemeen wordt er wereldwijd het positiefst gereageerd in landen met een westerse cultuur. Sommige ouders hebben er totaal geen moeite mee. Anderen zullen aan het idee moeten wennen. Ook komt het zo nu en dan helaas (nog) voor dat ouders erg negatief kunnen reageren, dit uit zich dan in boosheid of het ontkennen van de gevoelens van hun zoon of dochter.

Over de auteur(s)

Nanoah

Nanoah

Nanoah is vooral Nanoah. Zichzelf. Of haarzelf. Speelt ook graag met gender en de daarbij behorende voornaamwoorden. Ze identificeert zichzelf als non-binair maar hij neemt zulke hokjes niet erg serieus. Ook is Nanoah de tweede volwassen Nederlander met een X op hun paspoort.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Community

Paarse Vrijdag!

Het is vandaag Paarse Vrijdag. De redactie van Expreszo laat zien waarom die dag nog hard nodig is. Draag vandaag ook paars naar school, studie

Lees verder »