Argentijnse transgenderactiviste vermoord

Diana Sacayán, een Argentijnse transgenderactiviste, is dinsdag 13 oktober dood gevonden in haar woning in Buenos Aires. Volgens Amnesty International draagt haar lichaam sporen van geweld, wat dit tot de derde gewelddadige dood van een transgendervrouw deze maand in Argentinië maakt. In de afgelopen maand werden de lichamen van Marcela Chocobar en Coty Olmos gevonden in Santa Fe en Santa Cruz.

Sacayán was sinds oktober 2014 voorzitter van ILGA-World en zette zich al jarenlang actief in voor de rechten van transgenders. In 2012 kreeg ze als één van de eersten haar nieuwe identiteitsdocumenten van de Argentijnse president, ter gelegenheid van de nieuwe transgenderwet in Argentinië. Dit was het eerste land ter wereld waar mensen officieel van geslacht konden veranderen, zonder daarvoor toestemming te hoeven krijgen van een dokter of rechter.

Uit onderzoek van Transgender Europe blijkt dat verreweg de meeste moorden op transgenders en gender nonconforme mensen plaatsvinden in Latijns-Amerika, namelijk 78% van de 1731 wereldwijd tussen januari 2008 en december 2014.

“Een donkere wolk is neergedaald over de Argentijnse transgendergemeenschap”, zegt Mariela Belski, directrice van Amnesty International Argentina. “Tenzij deze recente golf van moorden zorgvuldig onderzocht wordt en de schuldigen berecht worden, wordt de boodschap uitgedragen dat het vermoorden van transvrouwen acceptabel is.”

Tientallen mensen hebben een wake gehouden buiten het Argentijnse hooggerechtshof in solidariteit met de slachtoffers, en social media werd overstroomd met steunbetuigingen voor de gemeenschap.

Over de auteur(s)

Rein

Rein

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Community

Paarse Vrijdag!

Het is vandaag Paarse Vrijdag. De redactie van Expreszo laat zien waarom die dag nog hard nodig is. Draag vandaag ook paars naar school, studie

Lees verder »