MISFIT Festival

In de Drie Gezusters aan de Grote Markt van Groningen spreek ik met Pascal Rakers en Dennis Kamstra, de organisatoren van het MISFIT Festival op 31 mei in Groningen. Pascal verzorgt normaal gesproken de programmering in gayclub De Kast en organiseert evenementen met zijn bedrijf KopjeK. Dennis kwam als student Brand- & Designmanagement stagelopen bij Pascals bedrijf en zodoende zijn de twee gaan samenwerken. In het promotiemateriaal voor MISFIT zijn Dennis’ ontwerpkunsten terug te zien.
 Het interieur van het café van de rechterzuster doet met de schaarse verlichting, een grote leestafel en pluche zithoekjes denken aan warme chocomel na een gure winterdag. Dit nieuwe festival, echter, heeft met het lichte en kleurige promotiemateriaal meer weg van de lente. Tijdens het gesprek lijkt het licht iets feller te gaan schijnen in het hoekje bij de piano waar we zitten. De Noord-Nederlandse mannen creëren met hun enthousiasme een wereld die erg aanspreekt. Eén dag in het jaar de wereld indelen zoals die zou moeten zijn, kan MISFIT dat voor elkaar krijgen?

Wat is MISFIT Festival?
‘MISFIT gaat om een dag waarop iedereen zichzelf kan zijn; waarop iedereen het gevoel heeft anders te mogen zijn. Het is het eerste festival voor LGBT’ers en openminded mensen in Noord-Nederland. Het is een festival dat net als andere festivals draait om muziek, eten en drinken en gezelligheid, maar met het extraatje dat er geen hokjes zijn waaraan bezoekers hoeven te voldoen. Als je halfnaakt wilt komen, geen probleem! Ben je rustig en hoeft het allemaal niet zo uitbundig? Ook prima! Alles mag, het maakt niet uit. We weten bijvoorbeeld dat er heterovrienden van ons komen, speciaal voor die sfeer van ongedwongenheid.
We hebben gekozen voor de naam MISFIT, omdat iedereen uiteindelijk op zijn of haar eigen manier een misfit is. Het is een geuzennaam. Je kunt zijn wie je bent, juist omdat iedereen iets heeft dat ‘niet past’.
Naast twee podia voor muziek zijn er eet- en drinkkraampjes,bijvoorbeeld met wraps of tosti’s, en er komt een smoothiebar. Er komen dansgroepen en andere acts die zich ook tussen het publiek begeven. De sfeer wordt vrolijk en relaxed: een mooie zomerse dag. Maar je kunt natuurlijk ook helemaal uit je plaat gaan!’

Waarom vonden jullie het tijd voor dit festival?
‘Behalve clubavonden is er niet zo heel veel meer te doen in de gayscene van Noord-Nederland, als die al nog bestaat. Er gaan veel kroegen en discotheken dicht. We willen aantonen dat er nog een scene is; het bloedt niet dood! Jong en gayminded Noord-Nederland is hieraan toe. De dingen die nu georganiseerd worden zijn soms een beetje oubollig. We wilden iets organiseren dat jonger en vrijer overkomt en niet te stereotiep.
Dat het dus blijkbaar zo is dat LGBT’ers zich ook in ‘normale’ kroegen op hun gemak voelen is uiteraard een groot goed, maar het is natuurlijk ook leuk om een keer een festival te hebben waarbij je er voor even van uit kunt gaan dat iemand LGBT’er is, tenzij anders aangegeven, in plaats van andersom.
Milkshake heeft ons uiteraard geïnspireerd. Dat was het eerste grote gayfestival en het is echt een begrip in het Noorden. Alleen een tripje naar Amsterdam kost je toch al gauw tweeënhalf uur met de trein en vijftig euro, dus waarom zouden we zelf niet zoiets in Groningen kunnen doen?’

Wat voor soort publiek verwachten jullie?
‘Het festival is gericht op het Noorden, maar de ticketverkoop tot nu toe laat zien dat de bezoekers uit heel Nederland gaan komen, waarvan ook een groot deel uit de Randstad. Het festival spreekt blijkbaar aan. Met de promo wilden we geen standaard uitstralen, maar de verscheidenheid van mensen laten zien. Van kalm en rustig tot drag, alles mag, het maakt niet uit. Dat wilden we naar buiten brengen.
De ticketverkoop loopt heel goed, zelfs zonder informatie over de line-up ging het al hard! We zijn ook verrast door de aandacht die de LINDA. bijvoorbeeld aan MISFIT heeft besteed, toen het net bekend was dat we het festival gingen organiseren. Wat bezoekersaantallen betreft zit er nog geen limiet op het aantal tickets, omdat we het terrein qua grootte kunnen aanpassen.’

Wat voor soort muziek kunnen de bezoekers verwachten?’
‘Er zijn twee stages. Op de main stage bestaat het programma voornamelijk uit dance- en housemuziek. De artiesten daar zullen wel bekend zijn bij mensen die wel eens in Club NYX of bij Too Many Dicks On The Dancefloor in Paradiso komen [beide in Amsterdam, red.].
De andere stage is de ‘vrouwenstage’. Dat wil zeggen: er draaien alleen maar vrouwelijk DJ’s, en Nick, maar die gaat in drag. De programmering daar wordt verzorgd door Achterkamer Produkties. De muziek daar zal meer uit hitjes en mainstreammuziek bestaan. Meezingmuziek!
De line-up bestaat uit bekende figuren uit de gayscene, zoals The G-Team, MayDay en Sjeazy Pearl, maar andere artiesten zoals Jody Bernal komen. De artiesten komen uit alle delen van het land en zijn erg gevarieerd.’

Hoe gaat het terrein eruit zien?
‘Het festival vindt plaats op een oud schoolplein in het westen van Groningen. We werken samen met Christian Wijnholds, een ontwerper en theatermaker die bijvoorbeeld stagebouwer was van Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel. Hij heeft voor het festivalterrein een stoelenstapel vanuit een raam gebouwd, het slaat niet per se ergens op, maar het is wel heel vet! De uitstraling wordt vrolijk, gezellig en intiem!’

Hoe staat het met de homo-emancipatie in Groningen en omstreken?
‘In principe is het wat betreft de homo-emancipatie in Groningen-stad prima. Misschien worden de verschillen tussen mensen hier gewoon geaccepteerd, omdat het een studentenstad is met mensen die ruimdenkend zijn. Je kunt hier prima hand in hand naar huis lopen ’s nachts, wij kennen althans geen rare verhalen. Ook in de Kast gebeurt weinig.’
Pascal: ‘wat betreft het bevorderen van de acceptatie ben ik van de positieve aanpak. Ik ga niet met regenboogvlaggen de barricades op. Ik organiseer evenementen zoals MISFIT om een plek te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn. Ik wil een platform bieden voor de LGBT-community, op kleine of grotere schaal. Weet je, je hoeft niet aan te tonen dat de wereld even normaal moet doen. Ik wil laten zien dat het normaal is om ‘anders’ te zijn, dat je niet de enige bent.’

Wat is het doel dat jullie met het festival willen bereiken?
‘Voor deze eerste editie willen we vooral bekend worden, zodat we volgend jaar een tweede editie kunnen organiseren. Als we dan kunnen uitgroeien tot hét gayfestival van Noord-Nederland zou dat fantastisch zijn!
Belangrijker dan een commercieel doel is dat iedereen een topdag heeft en zichzelf kan zijn. We willen aan de bezoekers het besef meegeven dat ze niet alleen op MISFIT zich mogen gedragen zoals ze willen, maar altijd en overal. Daarom is het ook niet alleen voor gays, maar voor alle open-mindedmensen.
Wie weet krijgen bezoekers er ook een andere kijk op de gaycommunity van. Normaal gesproken zijn feestjes alleen gay gelabeld, waardoor hetero’s niet komen. Als iemand normaal niet met veel homo’s in contact komt, krijg diegene door een bezoek aan MISFIT misschien een bredere kijk op mensen. Je komt mensen tegen die je in de eerste plaats aardig vindt en die in de tweede plaats misschien LGBT’er zijn, het labeltje is niet het belangrijkst. Daarom hebben we de promotie ook niet te schreeuwerig gemaakt. We willen dat mensen kunnen zien dat stereotiepen niet de werkelijkheid zijn.’

Wil jij kaartjes winnen voor dit festival? Dat kan! We mogen 2x 2 kaarten weggeven aan onze leden. Zet jezelf op aanwezig bij het facebookevenement en stuur een mailtje aan winnen@expreszo.nl met daarin waarom juist jij de kaartjes zou moeten winnen.

    MISFIT Festival

    31 mei

    Travertijnstraat 12, Groningen

    Early MISFIT € 14,50

    Regular MISFIT € 17,50

    www.misfit-festival.com

    https://www.facebook.com/events/905091532855460/

 

Deze artiesten zullen optreden op het festival:

Too Many D*cks on the Dancefloor (hosted by The G-Team)
Jody Bernal
The G-Team
Mayday
Mc Divine
Dj Samaker
Robert Vonk
Mr. Bo

De Achterkamer Producties 
Sjeazy Pearl
Bo Monde

Dj Nanno
Anastasia Von Beaverhausen
Dj Til
Stiletta
Trés Latraj Magic
Toybois

En er komen er nog meer…

Over de auteur(s)

Marieke

Marieke

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.