Opengesteld huwelijk Faeröer eilanden!

Goed nieuws, paren van gelijk geslacht kunnen vanaf nu in heel Scandinavië trouwen! Vrijdag werd bekend dat op de Faeröer eilanden, een stukje Denemarken in de Atlantische oceaan, het huwelijk voor paren van gelijk geslacht is opengesteld. Dit was het laatste deel van Denemarken waar dit nog niet kon. 

In 2014 werd een peiling gehouden onder de bevolking van de Faeröer eilanden, waaruit bleek dat twee derde van de bevolking voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk is. Alleen kerkelijke ceremonies worden door de overwegend christelijke bevolking van de Faeröer eilanden niet gesteund.

Ondanks de uitkomsten van de peiling, werd in 2014 de wet die het huwelijk zou goedkeuren weggestemd in het parlement van de Faeröer eilanden met 20 tegen 11. Afgelopen vrijdag is de wet die het burgerlijk huwelijk opstelt nu wel aangenomen met 19 stemmen tegen 14. Kerkelijke ceremonies blijven nu nog verboden.

Denemarken heeft al sinds 2012 het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht opengesteld. De wet die daarvoor zorgde maakte wel een uitzondering voor Groenland en de Faeröer eilanden, omdat dit autonome landen zijn binnen het koninkrijk van Denemarken. Dit is te vergelijken met Aruba, Curacao en Sint-Maarten voor Nederland. In deze delen van ons koninkrijk is het huwelijk nog steeds verboden voor paren van gelijk geslacht.

Over de auteur(s)

Peter

Peter

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Column

Fleur: Stukje bij beetje

Het begon met mijn haar. Het moest eraf. Wanneer ik in de spiegel naar mijn schouderlange lokken keek moest ik mezelf tegenhouden om niet de tondeuse erover te

Lees verder »