Rebelse burgemeesters erkennen homohuwelijk in Italië

Italiaanse homoseksuelen kunnen in een aantal gemeenten hun huwelijk laten erkennen, ook al is de regering van het land het daar niet mee eens. In Rome werden al een aantal huwelijken erkend, waarbij de Romeinse burgemeester Ignazio Marino trots voor foto’s poseerde met de pasgetrouwde koppels.

De burgemeester neemt deel aan een politieke opstand waarbij verschillende Italiaanse burgemeesters homohuwelijken erkennen. De burgemeester zei: “Vandaag is een speciale dag, we hebben wel nog een lange weg te gaan voordat dit een normale dag wordt. Door het ontbreken van een nationale wet kan ik dit huwelijk helaas alleen maar registreren.”

Deze trend komt pas uit de lente van dit jaar. Toen wilde een Toscaanse burgemeester een in New York gesloten homohuwelijk erkennen. De rechtbank van Grosseto (Toscane) droeg ambtenaren op huwelijken die in het buitenland gesloten zijn te erkennen. Volgens de rechtbank staat nergens in de Italiaanse grondwet dat een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw gesloten kan worden.

Kanttekening is wel dat de Italiaanse minister Angelino Alfano van Binnenlandse Zaken in oktober nog een brief schreef aan alle gemeenten van Italië. Hierin schreef hij dat in het buitenland gesloten homohuwelijken niet geldig zijn in zijn land. De reden? Homohuwelijken zouden toch in strijd zijn met de Italiaanse wet.

Over de auteur(s)

Roel Janssen

Roel Janssen

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Cultuur

Abe: Date Killer

Heb je een date op Valentijnsdag waar je eigenlijk liever vanaf wil komen? Abe heeft de oplossing! Over de auteur(s) Abe See author's posts

Lees verder »