LHBTI+ voorlichting op scholen moet beter

Volgens veel scholieren is voorlichting over seksuele diversiteit op hun school ver onder de maat. “Het enige wat werd besproken waren een paar regels in ons biologieboek waarin stond dat een homo iemand is die op hetzelfde geslacht valt,” vertelt een leerling uit Boxmeer. Expreszo kreeg sinds 2014 bijna 200 klachten binnen op het meldpunt Slechte Voorlichting.

“Het is een aanfluiting dat de voorlichting nog steeds zo slecht is omdat er niet voor niets een wet is die de voorlichting verplicht stelt; we weten dat het belangrijk is.” vindt Expreszo-voorzitter Rein Anspach. Sinds 2012 is het op middelbare scholen verplicht voorlichting te geven over seksuele- en genderdiversiteit. Om erachter te komen wat jongeren hier zelf van merken, richtte Expreszo in 2014 het meldpunt Slechte Voorlichting op. Uit alle meldingen die Expreszo samen met COC’s Youth Council verzamelden, blijkt dat er nog veel te verbeteren is.

Taboe
Het grootste deel van de scholieren (127) gaf aan helemaal geen voorlichting te hebben gehad. “Homoseksualiteit leek een soort taboe en werd alleen benoemd tijdens de biologieles, met het woord Aids in dezelfde zin.” vertelt een leerling uit Utrecht. Op veel scholen waar het wel genoemd wordt, is van echte voorlichting geen sprake. “Het komt meer neer op: ‘Het bestaat, bepaalde mensen zijn er soms niet blij mee, wij wel. Hier zijn twee voorbeelden. Oké, dat was het.'” meldt een leerling uit Wassenaar.

Weinig aandacht voor diversiteit 
Zelfs als er wel voorlichting wordt gegeven, is het vaak slecht of eenzijdig. “Zeer slechte voorlichting, zeer bekrompen denkbeelden en nul aandacht voor het begrip LHBT,” zegt een leerling uit Rotterdam. Er is vaak geen of onjuiste voorlichting over transgenders en biseksualiteit. “Er is letterlijk gezegd dat bi zijn een fase is,” schrijft een leerling uit Breda.

“De enige keer dat ze het over trans mensen hadden in hun voorlichting, was toen ze de groep vroegen of mensen van mening waren dat een trans persoon altijd voor een date hun trans status bekend moet maken. Het enige wat dit deed, was mijn medeleerlingen een gelegenheid geven om hun transfobe meningen te spuien.” vertelt een leerling uit Nijmegen.

‘Een ziekte’
Een aantal scholieren op christelijke scholen deed ook een zorgwekkende melding. “Bij Godsdienst lag de nadruk op het vechten tegen de “verkeerde” geaardheid,” schrijft een scholier uit Groningen. Een leerling uit Hardenberg vond de voorlichting “overkomen alsof [de docent] het homo zijn vergeleek met: een fout, een ziekte, een handicap. Tot slot zei [de docent] dat het slecht was voor de samenleving.”

Goede voorlichting hard nodig 
“Goede voorlichting is belangrijk omdat je pas kunt weten wie je bent als je weet wat de opties zijn, en alleen als je jezelf kunt zijn kun je jezelf volledig ontplooien.” vertelt Rein Anspach. “En in negatievere bewoordingen, omdat de suïcidecijfers onder LHBT-jongeren er nog steeds niet om liegen. Dat kan beter. Er zijn genoeg goede methodes beschikbaar, dus laat scholen die dan ook gebruiken.”

Een van de methodes die docenten kunnen gebruiken is bijvoorbeeld Gay&School. Naar aanleiding van de meldingen heeft COC Nederland een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin roepen ze onder andere op LHBTI-acceptatie en vast onderdeel van docentenopleidingen te maken.

Je kunt het verslag en alle meldingen teruglezen in Zwartboek slechte voorlichting

Over de auteur(s)

Eline

Eline

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Community

Paarse Vrijdag!

Het is vandaag Paarse Vrijdag. De redactie van Expreszo laat zien waarom die dag nog hard nodig is. Draag vandaag ook paars naar school, studie

Lees verder »
Jake Credit treedt op in drag
Interview

Pride Talk: Jake Credit

  Het Pride seizoen is begonnen! Voor sommige mensen een jaarlijks feestje; voor anderen een strijd die hen iedere dag bezig houdt. De komende weken

Lees verder »