Flickr - CC - John Fischer

Slovenië stemt voor openstellen huwelijk

Het aantal landen met een opengesteld huwelijk gaat waarschijnlijk weer groeien. Deze week stemde het Sloveense parlement over een wetsvoorstel over het openstellen van het huwelijk en het adoptierecht. Het wetsvoorstel werd aangenomen met 51 stemmen voor, 28 tegen en 5 onthoudingen.

Het wetsvoorstel was ingediend door Matej Vatovec van de oppositiepartij Verenigd Links. ‘Slovenië is vandaag de eenentwintigste eeuw binnengestapt’, zei hij na de stemming. De Slovenen zijn er officieel nog niet, want het voorstel moet nu nog naar het Hogerhuis en dat kan het parlement tot een herstemming dwingen. Als de wet doorgevoerd wordt, is Slovenië het twintigste land waar paren van gelijk geslacht ook kunnen trouwen.

In 2012 is de openstelling van het huwelijk tegengehouden door een referendum. Het Burgerinitiatief voor Gezin en Kinderrechten heeft laten weten weer een referendum af te willen dwingen. Daar zijn 40.000 handtekeningen voor nodig. En dan is er nog geen man overboord, want een recente peiling wees uit dat 59 procent van de Slovenen voorstander is van een opengesteld huwelijk.

Over de auteur(s)

Marloes

Marloes

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.