Poetins verwijt richting de VS helpt Russische homo’s niet

In een interview met CBS News veroordeelde Vladimir Poetin de strafbaarstelling van homoseksualiteit in vier staten van de Verenigde Staten van Amerika. Volgens hem heeft het besluit van de supreme court om het homohuwelijk open te stellen nog niet de oude wetten uit het wetboek van de Verenigde Staten verwijderd. Poetin: “Ik geloof dat er geen vervolging of andere schending van de rechten van mensen moet zijn op basis van hun ras, etniciteit, religie of seksuele oriëntatie. Dat hebben wij niet”.

In Rusland is het niet alleen in scholen, maar in alle publieke ruimtes waar kinderen en jongeren komen strafbaar om positieve informatie over homoseksualiteit te verspreiden. Dat betekent dat niemand in het openbaar homoseksualiteit kan verdedigen. Daar staat tegenover dat homofobe Russen alle vrijheid hebben om ongegeneerd hun gang te gaan.

Het verbod op homopropaganda heeft volgens Poetin ‘niets ondemocratisch’ in zich: “Mensen met een niet-traditionele oriëntatie werken, ze leven in vrede, promoveren, krijgen onderscheidingen voor wat zij bereiken in de wetenschap en kunst. Ik geloof dat we die kinderen in vrede moeten laten.” De meerderheid van de bevolking mag de wet dan wel steunen, maar het is zeker in strijd met het mensenrecht op vrijheid van meningsuiting, dat wordt erkend in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Deze rechten bestaan om individuen te beschermen, maar door deze democratisch aangenomen wet hebben die daar nu niks aan.

Hele leven in de kast
De Russische president heeft gelijk dat je met een andere geaardheid een goed leven kan lijden in Rusland. Of al je rechten verzekerd worden, is een tweede. Je moet namelijk wel je hele leven in de kast blijven. Ik ken Russen die lyrisch zijn over Russische gay bars en discoteken en het hier in Europa maar braaf vinden. Ze steunen wat Poetin zegt over de overdrijving van Russische homohaat, “dat valt wel mee”. Tegelijkertijd zeggen ze ook dat het wel moeilijker wordt. Je mag homo zijn, maar de maatschappij mag er niets van zien.

Poetin veroordeelt de Verenigde Staten terecht: ondanks dat de politieke elite van de VS nu aan de goede kant van de geschiedenis staat, is er een groot gedeelte van het land dat het als hun grondrecht zien en schreeuwen dat zij mogen weigeren taarten te bakken voor een homobruiloft. Jammer is dat Poetins veroordeling voor de situatie van Russische homo’s niets veranderd. Alles wat je over homoseksualiteit in de openbaarheid mag zeggen is neutraal, of negatief. Daarmee is het een kwestie van tijd tot ook andere rechten van Russische homo’s op de helling komen te staan.

Over de auteur(s)

Sebastiaan Rood

Sebastiaan Rood

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Cultuur

Win kaarten voor PANNDORA

Op 25 juni vindt het grootste Pann-feest plaats. Tijdens PANNDORA staan op drie locaties DJ’s als Domien Verschuuren, Valentijn de Hingh en Daan Groeneveld. Jij kunt kans

Lees verder »
MUNA
Cultuur

MUNA’s nieuwe album is een queer anthem op repeat 

Wie MUNA nog niet kent staat muziek te wachten die je absoluut in de oren klinkt. Met hun genre doorbrekende liedjes – pop, country, indie en toch sonisch samenhangend – mogen ze zichzelf met recht de greatest band in the world noemen. MUNA pakt met hun derde album grootser uit dan ooit.

Lees verder »