Roel: Flauwvallen en weer opstaan tijdens je soa-test

Lichtelijk zenuwachtig zat ik samen met een vriendin te wachten in de wachtkamer van de GGD. Toen mijn naam werd omgeroepen liep ik snel mee en werden er wat vragen gesteld. Ik gaf m’n potje urine en of ik ook even bloed wilde prikken. Jullie moeten weten, ik heb een naaldenfobie. Kom bij mij in de buurt met een naald en ik val om. Dit keer ook. Zo lag ik daar heel classy met een dokter en een stagiair (zo fijn een stagiair die meekijkt tijdens je SOA-test).

We gingen door. Wat vraagjes over hoe vaak ik spannende avontuurtjes had beleefd en de dokter haalde wat speeksel uit mijn mond met een wattenstaafje. Nou, prima lijkt me toch. Heel even was ik nog bang dat ik met een staafje in m’n trots moest gaan roeren maar dat blijkt achterhaald te zijn en nooit meer te hoeven. Wel moest ze met een wattenstaafje in m’n kont. ‘Of ik even naar het keukentje wilde kijken’. Toen kwam ook meteen het meest hilarische van die hele test:

Ik lag daar dus naar het keukentje te kijken en de doc zegt heel serieus: ‘ja dit kan even pijn doen hoor’ waarop ik me niet kon inhouden en wel moest zeggen ‘uhm, als homo ben ik wel ietsje meer gewend’. Ze moest er gelukkig om lachen. Al met al viel het dus reuze mee. Ik kreeg een week later al een berichtje dat alles goed was en kon ik opgelucht ademhalen.

Maar waarom is er nog steeds zo’n taboe rondom soa-testen? Iedereen heeft seks. Je buurvrouw, je docent en ook die jongen tegenover je in de intercity naar Nijmegen. Iedereen praat er ook over, ik bedoel het is 2014. Maar soa-testen zijn altijd een dingetje. Als iedereen zich gewoon halfjaarlijks of jaarlijks zou testen zouden er ook niet zoveel issues zijn.
Want eerlijk is eerlijk: als je zo stoer bent om seks te hebben, ben dan ook zo stoer om een soa-test te doen.

Dat is ook de reden dat ik deze column schrijf en me lekker bloot geef. Veel mensen weten niet eens wat er met zo’n soa-test gebeurt en ook ik dacht dat ze met een stokje in je piemel zouden gaan roeren. Nou, wees maar niet bang. Dit is alles wat er gebeurde. Mocht je toch een SOA hebben? Dan ben je er tenminste op tijd bij en kunnen ze er altijd wel iets aan doen.

Dus hup hup, ga die test doen! (En denk even aan mij, dat ik wel op de grond lag en jullie niet, veel erger kan het niet zijn).

Over de auteur(s)

Roel Janssen

Roel Janssen

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.