Self help guide

Hoe, waar, wanneer en waarom kom je uit de kast? Wat doe je in een klein dorp waar jij denkt de enige homo te zijn? Voel je je alleen als LHBTQIAP+-er? Hoe ontmoet je andere LHBTQIAP+’ers? Word jij gepest om je seksuele geaardheid of gender. Moeite met een of meer van deze dingen en ken je niemand die jou daarmee kan helpen? Dan zit er maar een ding op: je moet het zelf doen. Je moet jezelf leren helpen. En daar wil ik jou graag een handje bij helpen.

Je bent niet alleen

Je zult dat vast vaak zat horen of lezen maar het is zo ontzettend belangrijk om je dat ook echt te beseffen. Want hoe alleen je je ook kunt voelen, je bent het absoluut niet. Het is goed om te weten dat, in het geval van jongeren, 8,6% van de meisjes en 5,6% van de jongens anders-geaard zijn. Daarnaast is van de bevolkingsgroep 15 tot 70 ongeveer één op de 250 mensen transgender. Aan alleen deze informatie heb je niet zo veel, want het kan wel zijn dat één van je klasgenoten of buurmeisjes LHBTQIAP+ is, als jij hier niks van merkt voel je je alsnog alleen.

Om je ook daadwerkelijk minder alleen te voelen heb ik deze tips:

  • Turn to social media
    Social media kan wonderen doen, als je er natuurlijk goed mee omgaat. Er zijn een heleboel sites beschikbaar waar je mensen net als jij kunt ontmoeten en verhalen of blogs kunt lezen over situaties waar jij misschien wel midden in zit. Op de website Tumblr bijvoorbeeld, typ je bij de zoekbalk “LGBT” en je wordt zo goed als overspoeld door positieve LHBTQIAP+-vibes. Op Tumblr vind je een heleboel grappige of serieuze verhalen over het lhbt-leven. Naast Tumblr kun je ook gebruik maken van Twitter of Facebook om kennis te maken met de LHBTQIAP+-gemeenschap. Net als bij Tumblr kun je in de zoekbalk “lhbt” of iets dergelijks intypen en er komen een heleboel pagina’s en accounts tevoorschijn.
  • Youtube, Youtube en nog eens Youtube
    Als je alle genoemde social media bij langs bent geweest, is er nog één platform die je zeker niet moet vergeten: Youtube. Youtube is tegenwoordig niet alleen maar liedjes luisteren, er zijn een heleboel Youtubers die voor een camera hele verhalen vertellen of superleuke dingen doen. En een heleboel van die Youtubers zijn lhbt’ers en hebben tips en adviezen voor jou in een tal van situaties. Een aantal van mijn all time favorites zijn het checken waard:
    Ally Hills, een video die je niet mag missen: “COMING OUT – THE OFFICIAL SONG”.
    Tyler Oakley. Tyler heeft een playlist met zijn LGBQT video’s op zijn Youtube kanaal
    Davey Wavey, wickydkewl op Youtube.  Hij maakt voornamelijk video’s over LHBT-gerelateerde onderwerpen, vooral homomannen staan in zijn video’s centraal.
    BriaAndChrissy, ze zijn vooral bekend door hun social experiments.
    Ash Hardell, queer queer queer, that’s all I have to say about it.
    TheRealAlexBertie. Alex documenteert onder andere zijn transitie als transgender.
    Ari Fitz. Ook alles aan Ari is queer en haar video’s zijn vaak diep en betekenisvol.
  • Get out there!
    Erkenning en begrip is het één  om je minder alleen te voelen, maar daadwerkelijk mensen ontmoeten is misschien niet altijd zo gemakkelijk op social media. Het kan eng of spannend zijn en daarom heb ik een veilige, safe place uitgekozen: jongenout.nl. No worries: ondanks de naam kun je je ook aanmelden als je (nog) niet “out”, uit de kast, bent. Deze site heeft privacy hoog in het vaandel staan: het is een beveiligde website en alleen leden kunnen deze bekijken. Lid word je ook niet zomaar: je gegevens worden gecontroleerd door middel van bijvoorbeeld een e-mail of een kort Skype-gesprek. Jongenout (J&O) organiseert meetings op verschillende plekken in Nederland. Soms zijn er leuke activiteiten gepland en soms is het gewoon een middag lekker kletsen, hoe dan ook: een perfecte manier om lhbt’ers te ontmoeten van jouw leeftijd.
    Na een hele toffe website en mensen ontmoeten op meetings, kun je een stapje verder gaan. In augustus vindt er een ‘Hojokamp’ plaats. Hojokamp is een week op kamp voor jongeren tussen de 13 en 25 jaar oud die met LHBTQIAP+-gevoelens rondlopen. Op dit kamp worden interessante workshops en activiteiten georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. Ook staat op dit kamp veiligheid (en gezelligheid!) centraal. In je eentje gaan is zeker geen probleem. De meeste jongeren die op Hojokamp gaan komen ook alleen, en houden er een heleboel nieuwe vrienden aan over.

Uit de kast

Uit de kast komen is voor sommige jongeren een ontzettende big deal. Ook als je er weinig moeite mee hebt is uit de kast komen best spannend. Je gaat iets groots delen met een persoon wat je nog niet eerder met iemand hebt gedeeld behalve met jezelf. Hoe pak je dit aan?
1. Wees er zeker van dat je er klaar voor bent
Als allereerste moet je er zeker van zijn dat jij er klaar voor bent. Je deelt iets persoonlijks en je moet zeker weten dat jij dit deel van jou wel wil delen. Wanneer je uit de kast komt is dus aan jou en jou alleen. Uit de kast komen is bijna nooit iets wat je in een dag voor elkaar krijgt. Het moment dat jij de beslissing maakt om uit de kast te komen zal niet  dezelfde dag zijn als dat je inderdaad uit de kast komt. Take your time.
2. Vertel het (eerst) aan iemand die je vertrouwt
Als je van plan bent uit de kast te komen is het een goed idee om het als eerste te vertellen aan iemand die je volledig vertrouwt en waar jij van weet dat diegene om jou geeft. Je kunt denken aan je beste vriend of vriendin, een familielid waar je goed mee overweg kan of bijvoorbeeld iemand die je kent die zich (ook) identificeert als LHBTQIAP+.
3. Maak een plan
Je hoeft echt geen uitgetypt script mee te nemen en simpelweg het blaadje voor te lezen. Het kan wel natuurlijk, maar het is handig om van tevoren te weten wat je ongeveer wilt zeggen. Wees eerlijk en probeer voor jezelf de situatie wat losser te maken door wat humor te gebruiken.
4. De real deal
Nu komt het echte werk: je moet het gaan zeggen. Je moet de juiste woorden hebben kunnen vinden om te delen wat jou misschien wel een hele tijd heeft geduurd om te durven delen.

Pesterijen

Je bent anders, heel erg uniek en je eigen persoon. De meeste mensen zullen daar geen moeite mee hebben. Ondanks het feit dat we in 2017 leven zijn er helaas ook mensen die er wel moeite mee hebben en jou schijnbaar niet kunnen accepteren zoals je bent. Dat is erg jammer, maar dit is niet JOUW probleem. Laten we daar direct mee beginnen.
Als je gepest wordt om je geaardheid, je genderidentiteit of wat dan ook is dit niet jouw schuld. Het is van belang dat jij erover kunt praten met een vertrouwenspersoon, een mentor of je ouders. Maak er een bespreekbaar onderwerp van.
Het zal niet makkelijk zijn maar ook opkomen voor jezelf is belangrijk in pestsituaties.. Laat je niet klein krijgen: als de pester(s) het gevoel krijgen dat de pesterijen jou niks doen, verveelt het sneller en zal het eerder stoppen.
Pesters zijn laf en pestgedrag is niet oké. Gelukkig is niet iedereen een pester. Omring jezelf met mensen die jou accepteren. Verander jezelf nooit voor een pester, blijf jezelf. Stay true to who you are.

Be proud, accept and love yourself

Als je jezelf accepteert, zal dit voor anderen ook makkelijker zijn. Trots zijn op wie je bent is in de LHBTQIAP+-gemeenschap een mijlpaal. Er is (bijna) niks beters dan trots zijn op de persoon die jij zelf hebt gevormd. De persoon die jij wilt zijn, de persoon die jij bent, is prima. Accept it, love it and be proud.

Over de auteur(s)

Nanoah

Nanoah

Nanoah is vooral Nanoah. Zichzelf. Of haarzelf. Speelt ook graag met gender en de daarbij behorende voornaamwoorden. Ze identificeert zichzelf als non-binair maar hij neemt zulke hokjes niet erg serieus. Ook is Nanoah de tweede volwassen Nederlander met een X op hun paspoort.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.