5 vragen over queer organisatie

Activiteiten

Gastredacteur
12 May 2017, 15:09

Het organiseren van een goed queer feest, en in het verlengde elke andere activiteit, is een belangrijke kwaliteit voor elke queer persoon. Immers: samen staan we sterker. Na het eerste stuk van Sven.Strange op Expreszo, maakte Arnhem op 25 maart 2017 voor het eerst kennis met Dollhouse Queerparty en het was op vele vlakken een groot succes. De sfeer was goed en de bezoekers vermaakten zich. Lucifer’s dream verzorgde de live muziek, Sarjon Dali presenteerde een kunstige loungeruimte, waar de bezoekers werden verrast door zijn kunst. De DJ’s Boney S en Mister Vague draaiden lekkere muziek en Sven.Strange opende zelf het feest met een eclectische set.  Bezoekers voelden zich vrij om zich uit te dossen en zichzelf te transformeren, mooi om te zien. Sven geeft antwoord op vijf vragen van Expreszo over hoe dit hem gelukt is.

Wat is je ervaring bij het organiseren van LHBTQIAP+?:

Ik vind het heel erg leuk, maar ook zwaar. Laat ik met het positieve beginnen: door met het feest bezig te zijn leer ik veel nieuwe mensen kennen. In gesprek met kunstenaars, bands, andere performers en met eigenaren van locaties. Met het team ideeën uitwerken, kijken naar mogelijkheden en niet de focus te leggen op wat niet kan. Persoonlijk geniet ik ervan als ik zie dat de bezoekers ook genieten en lekker losgaan op de muziek of enthousiast raken van een act. Wat ik zwaar vind is de de kar te moeten trekken. Leden van mijn team zeggen vaak dat het mijn feest is, dat is ook wel zo, maar ik organiseer het mét hun, daarin moet iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid nemen, maar kan ik ze nergens toe verplichten. 

“Wat ik zwaar vind is de kar te moeten trekken.”

Hoe verantwoordelijk en betrokken voelt een ieder zich en wat kan ik van iedereen verwachten? Wat verwacht het team van mij? Het team bestaat nog niet zo lang uit zes personen, ik denk dat we nog moeten groeien in onze samenwerking en we zijn zeker op de goede weg. Als Dollhouse Queerparty varen we een bepaalde koers, die als afwijkend kan worden ervaren. Laat ik het woord verrassend gebruiken in plaats van afwijkend, dat klinkt wat meer positief. Verrassend in muziekstijlen en creatieve invulling van het feest. Niet iedereen vindt dat leuk, beperken wij daar onze groei mee? Willen we doorgroeien naar een feest waar over de duizend bezoekers komen, kunnen we dan nog vasthouden aan de ziel van het feest? Verhogen we de entreeprijs of willen we laagdrempelig blijven? Hoeveel DJ’s boeken we op een avond en welke live act past het beste? Wordt het niet eens tijd voor nieuwe aankleding? Wie gaat de posters en flyers verspreiden? Wie kan er op de avond zelf aanwezig zijn en van hoe laat tot hoe laat? Wie doet wat? Opbouwen, afbreken, opruimen, kassa draaien e.d.

Wat is voor jou het doel van feesten organiseren specifiek voor LHBTQIAP+?:

Dollhouse Queerparty is een feest waar iedereen zich thuis voelt, het maakt niet uit hoe je er uitziet, man, vrouw of transgender bent of welke taal je spreekt. Dat klinkt allemaal heel logisch en vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Zelfs binnen de LGBT community kán het zijn dat je als creatieve buitenbeetje niet wordt geaccepteerd. Er zit een hoop creativiteit binnen de LHBTQIAP+ community en dat mag samenkomen op Dollhouse Queerparty. Maak je een mooie jurk van vuilniszakken, heb je een mooie unicorn outfit of kom je als Drag – King of Queen met of zonder spijkerbroek op hoge hakken of op legerkisten, het kan allemaal op ons feest. Gewoon eruit zien hoe jij wilt en doen wat jij graag wilt doen en respect hebben voor de ander.  Dus mijn doel is het samenbrengen van Queer creativiteit, elkaar kunnen bewonderen en vooral veel lol hebben. Op ons feest kan van alles en nog wat gebeuren, ik hou ervan om mensen te verrassen. In mijn vorige stuk in Expreszo sprak ik al over dat ik niet hou van labels, maar ons feest neemt op de mainstream weg een verrassende afslag en slaat haar eigen weg in. We zijn allemaal mens en toch allemaal ook weer anders. Een feest met een glitterrand, waar iedereen mag glitteren. Het mooiste zou zijn dat mensen ons benaderen met de vraag of ze een creatieve bijdrage mogen leveren aan het feest.

Hoe bereik je een doelgroep die veiliger is als ze verborgen of anoniem blijven?:

Op internet hoef je je niet verbergen of kun je je juist verbergen, lastig eigenlijk. Hoe bereiken wij onze doelgroep? Wij maken gebruik van Facebook, het is een veel gebruikt medium. Wij hebben daar onze eigen pagina en maken daar onze evenementen aan. Ook zijn we actief op Twitter en Instagram. We bezoeken zelf regelmatige andere Queer feesten om te werken aan de naamsbekendheid van ons feest. Een paar weken voordat er weer een editie plaats vindt, verspreiden we flyers en posters.  Daarnaast hopen we op ‘mond op mond reclame’.

Stel iemand wil een LHBTQIAP+ feest in een afgelegen plek organiseren, wat zijn de eerste stappen die ze moeten ondernemen?:

Bedenk eerst goed de voor- en nadelen van een afgelegen plek. Een locatie in het centrum van een stad is makkelijker te bereiken een afgelegen plek kan mensen er ook van weerhouden om naar je feest te komen. Zeker als je nog een eerste editie moet geven. Denk breed, daarmee bedoel ik dat je je niet in moet houden met ideeën die je hebt, je weet maar nooit wat tot de mogelijkheden behoort.

“Er zit een hoop creativiteit in de lhbtqiap+ community.”

Wat is jouw beste herinnering aan het organiseren van evenementen?

Mijn beste herinneringen zijn de reacties van de bezoekers, ik hoor vaak dat ze het erg naar hun zin hebben gehad en als ik ze zie dansen op de muziek die wordt gedraaid of als ze aandachtig staan te kijken en luisteren naar de act.

Op vrijdag 19 mei heeft Dollhouse Queerparty weer een editie in bij Brebl (Waalbandijk 22e in Nijmegen), van 23.00-05.00 uur. Live op het podium hebben we DAS MISCHA uit Nijmegen. DJ’s Vleertje, Boney S en sven.strange zorgen weer voor dansbare, eclectische sets. Anna Preau zal op eigen wijze een Catwalk wedstrijd hosten, waar iedereen aan mee kan doen. Charlie Sparkle en Make up Meggie, zullen bezoekers voorzien van Dollhouse Glitter en make-up. Daarnaast is er kunst te beleven van Jorrit.

Kaarten aan de deur zijn 10 euro, online kaarten zijn voor 8 euro te koop via: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/dollhouse-queerparty-19-05-2017