7 redenen om voor het associatieverdrag te stemmen!

Wikimedia Commons

Nieuws

Sebastiaan Rood
5 April 2016, 12:39

Woensdag 6 april is het zover: het referendum over het samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De argumenten vliegen je om de oren, maar uiteindelijk mag jij zelf bepalen wat je vindt! Expreszo geeft 7 redenen om morgen ‘ja’ te stemmen. 

1. Je mag stemmen

Feestje van de democratie: we zijn geboren in een land waarin je mag stemmen. In veel landen in de wereld is stemmen, of zelfs kritiek uiten niet geaccepteerd. Kunnen stemmen is dus niet altijd vanzelfsprekend. Of je nou voor of tegen bent: laat woensdag dus je stem horen!

2. Dialoog over LHBT+

In het verdrag zijn er afspraken gemaakt die voor LHBT’ers in het land van groot belang zijn. Er moet namelijk een dialoog gevoerd worden over discriminatie op basis van gender of seksuele oriëntatie. In Oekraïne wordt hier nu nog totaal geen aandacht aan besteed. Natuurlijk verandert een gesprek niet meteen alles, maar het is een goede start.

3. Rusland

Het verdrag zal niet meteen wonderen verrichten, maar we weten wel dat het zeker niet beter wordt als Oekraïne in de Russische invloedssfeer terecht komt. In Rusland is positieve informatie over niet-traditionele relaties verboden en kunnen homo’s in elkaar geslagen worden zonder dat de politie ingrijpt.

4. Visumvrij reizen

Mila_Kunis_2008Yevhen_Levchenko1
Werken en voor onbeperkte tijd in Europa blijven mag ook in de toekomst niet, maar het associatieverdrag helpt Oekraïners te voldoen aan de eisen voor visavrij reizen naar de EU. Wij heten hotties als Mila Kunis en Evgeniy Levchenko Maar al te graag welkom! 😉

5. Ruimte voor organisaties als Expreszo 

Waar organisaties als Expreszo in het oude Oekraïne niet konden bestaan, zie je dat verenigingen en stichtingen in aanloop naar het verdrag meer de ruimte krijgen. Het associatieverdrag zorgt ervoor dat er sterke verenigingen en stichtingen komen, die de intenties van de regering kritisch in de gaten kunnen houden.

6. Wel de lusten, niet de lasten

Nee, Oekraïne wordt geen lid van de EU. Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn fundamenteel tegen het überhaupt noemen van EU-lidmaatschap in dit samenwerkingsverdrag. Dat betekent dat we zelf de controle houden op welke gebieden we samen willen werken. Bijvoorbeeld dus op het gebied van LHBT-rechten!

7. Roeien met de riemen die we hebben

Het verdrag heeft ook veel haken en ogen, het is dus geen absolute oplossing. De economische situatie is nog steeds instabiel en er is nog veel corruptie in het land. Tegelijkertijd geloven we, vooral voor de toekomst van Oekraïense LHBT+-jongeren, met dit verdrag een stap in de goede richting zetten.


Natuurlijk mag je zelf kiezen wat je woensdag stemt, dit zijn alleen de redenen waarom Expreszo voor is. Wil je nog meer informatie? Je kan hier een kort overzicht van alle argumenten voor en tegen het verdrag vinden, ende stemwijzer invullen. Voor meer informatie over de LHBT+-kant van het associatieverdrag kun je hier terecht. Ook kun je zelf de stemwijzer invullen.

Door Sebastiaan Rood

Sebastiaan houdt van uitdagingen en kan niet stil zitten. Hij zet zich in voor de rechten van jongeren in deze wereld. Momenteel studeert hij Europese Bestuurskunde in Brno, Tsjechië. Hij schrijft zowel over internationale vraagstukken, als over de avonturen die hij beleeft.

Meer van Sebastiaan »