Amsterdam viert IDAHO

Nieuws

Barbara Vollebregt
13 May 2015, 17:31

‘Hey homo!’ wordt nog te vaak als scheldwoord geroepen en om precies die reden vieren we ieder jaar IDAHO, de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie. Gisteravond stond het theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam daarom in het teken van de ‘roze’ liefde. Onder het motto ‘liefde kent geen labels’ organiseerde Roze 50+ een muziekspektakel gevuld met ‘roze’ nummers.

Met teksten als ‘dat ik anders ben, kan mij geen flikker schelen’ en ’32 uit de kast, hij kon nu worden wie hij was’ maakte de avond een statement met een glimlach. Bekende LHBT’ers als Dolly Bellefleur, Irene Hemelaar en Tom de Jong zongen de longen uit hun lijf om stil te staan bij de obstakels van LHBT’ers, maar vooral om seksuele diversiteit te vieren.

Meerdere homo-heteroallianties en ook de regenbooggemeenten organiseren speciale evenementen op IDAHO, dat dit jaar op 17 mei plaatsvindt. In Nederland is deze dag uitgegroeid tot een week vol activiteiten, waaronder het muziekspektakel in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De gevarieerde liedjes zorgden voor gemixte gevoelens, met zwaarbeladen onderwerpen als homohaat tot mooie, positieve teksten over de liefde.

Ondanks de zwaardere thema’s werd de avond een echt een feestje waarbij het kersverse covernummer ‘IDAHO’ voor het eerst werd opgevoerd. Na afloop van het evenement was er een meet en greet met alle artiesten in het restaurant van de bibliotheek, waarbij de sfeer er goed in zat. Na wat wijntjes en goede gesprekken waanden de bezoekers zich weer naar huis. Het programma werd op camera vastgelegd en zal binnenkort op cd en dvd uitkomen.

Vanavond is het programma nog eens te zien en horen in het theater van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Vanaf 19.30 uur is de zaal open.

foto (1)

Door Barbara Vollebregt

Barbara is naast redacteur bij Expreszo een freelance journalist uit Den Haag. Ze houdt van schrijven, reizen, filmen en koffie. Human interest verhalen zijn zeg maar echt haar ding.

Meer van Barbara »