Arkansas en Mississippi zetten stap richting opengesteld huwelijk

Nieuws

Marloes Leezer
26 November 2014, 18:37

In de Amerikaanse staten Arkansas en Mississippi is een belangrijke stap gezet richting het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. De federale rechtbank heeft besloten dat het verbod daarop de grondwet tegenspreekt. Kunnen koppels dan nu direct naar het altaar rennen? Nee, want de staten kunnen zelf nog in beroep gaan tegen deze beslissing.

Districtsrechter Kristine Baker schreef in haar uitspraak: ‘De wetten voor het huwelijk in Arkansas zijn in strijd met de grondwet omdat ze stellen van hetzelfde geslacht uitsluiten van hun fundamentele recht om te trouwen en omdat ze discrimineren op basis van gender.’ In Mississippi was de districtsrechter Carlton Reeves nog duidelijker in zijn uitspraak: ‘Dingen veranderen, mensen veranderen, tijden veranderen, en dus moet Mississippi dat ook doen. Het openstellen van het huwelijk doet niemand kwaad. Het biedt juist stabiliteit aan gezinnen en kinderen.’

In Arkansas wordt na Thanksgiving besloten of ze wel of niet in hoger beroep gaan. Mississippi heeft al aangegeven dit waarschijnlijk te gaan doen.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »