In Atjeh, een campagne tegen homoseksualiteit

Agus Setyadi/detikcom

Nieuws

Melissa Kikkert
28 May 2017, 13:28

Twee mannen in de Indonesische provincie Atjeh kregen 85 stokslagen terwijl honderden mensen toekeken, omdat zij betrapt waren toen ze seks met elkaar hadden. Naast het homostel werden ook heteromensen die buitenechtelijke affectie hadden getoond, gestraft. Een arrestatie van 141 mannen in een homosauna in Jakarta, wordt onderdeel genoemd van een ‘opschoon’-campagne voor de Ramadan.

Homoseksualiteit en homoseksuele handeling zijn niet verboden in Indonesië, behalve in Atjeh. Atjeh is de enige provincie in Indonesië waar de shariawetgeving geldt en deze wetgeving verbiedt homoseksualiteit. Hoewel de president Joko Widodo vorig jaar zijn steun uitsprak voor de LHBT-gemeenschap, is hij tot nu toe stil geweest over de recente gebeurtenissen.

Indonesiërs zijn vrij tolerant tegenover LHBT-mensen, zolang je er niet over praat. De laatste tijd is er echter steeds meer de roep om homoseksualiteit te verbieden, vooral door religieuze autoriteiten en belangengroepen. Ook veel politici en andere overheidsfiguren beginnen zich uit te spreken tegen LHBT-rechten, ze noemen homoseksualiteit ‘niet passend in de Indonesische cultuur’ en ‘een psychologische ziekte’.

Het COC heeft na aanleiding van de afgelopen dagen een oproep gedaan aan de Indonesische regering en minister Koenders van Buitenlandse Zaken om een einde te maken aan het geweld en de discriminatie tegen LHBT’s in Indonesië.

Beeld door Agus Setyadi voor detikcom.

Door Melissa Kikkert

Meer van Melissa »