Australische waarschuwing

Als het aan Rutte III ligt, verdwijnen onze vrijheden als sneeuw voor de zon

Opinie

Danielle
16 November 2017, 12:23

Woensdagochtend werd ik wakker met het nieuws dat in de Australische volksraadpleging ruim 60 procent van de kiezers voor het openstellen van het huwelijk heeft gestemd. Goed nieuws, wel rijkelijk laat. Australië is een van de laatste Engelstalige landen waar mensen van gelijk gender nog steeds niet mogen trouwen.

In de campagnes in de aanloop van het referendum ging het er hard aan toe. De vooral religieuze tegenstanders hebben ook al diverse voorstellen gedaan om de nieuwe huwelijkswet af te zwakken. Vooral de tegenstanders zijn niet vies van vuil spel.

Als reactie hierop ontstond de hashtag #theygettovote waarin de blinde haat tegen LHBT+ aan de kaak werd gesteld. Want zíj hebben dus het recht te stemmen over ónze levens. Ondertussen worden potentiële nee-stemmers opgeroepen tegen te stemmen door middel van dit soort posters:

Boodschap: Voor het homohuwelijk stemmen betekent stemmen tegen de rechten van ouders, tegen de vrijheid van meningsuiting, en tegen religieuze vrijheid.

Boodschap: Het homohuwelijk creëert ‘regenboogwezen’.

Ondanks deze enorme discussie lijkt Australië eindelijk op de goede weg. Toch zie ik in de weerstand daar een waarschuwing voor ons hier in Nederland. Sinds de verkiezingen in maart hebben we een aartsconservatieve christelijke regering: Rutte III, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

“De regering wil haar bekrompen seksuele moraal aan de maatschappij opleggen”

Die regering heeft al laten zien dat ze moderne vrijheden het liefst zien verdwijnen en dat ze vooral hun bekrompen seksuele moraal aan de maatschappij willen opleggen. Kijk maar naar het blokkeren van de abortuspil bij de huisarts, het vertragen van de mogelijkheden voor meerouderschap en de openlijke jacht op sekswerkers. Mensenrechten zijn voor de huidige regering hierin van ondergeschikt belang.

In de praktijk is dat ook dicht bij huis al te zien. Bijvoorbeeld in Gouda, waar de gemeente wil laten zien dat het een inclusieve gemeente is door de roze zaterdag te steunen. De lokale SGP-fractie is daar verdrietig over, want respect voor andermans levensstijl is voor de gereformeerde partij eenrichtingsverkeer. Zij eisen respect terwijl ze andersom juist hun eigen achterhaalde moraal aan anderen op willen leggen.

“We zijn terug naar de jaren 50 aan het gaan”

Persoonlijk kan ik me gewoon niet voorstellen waarom je op zo’n manier andermans vrijheden wilt inperken. Maar we moeten ermee dealen. Dit soort conservatieve types maken hier nu de dienst uit, gesteund door een aanmerkelijk grote groep kiezers. Die vind je niet alleen bij de christelijke partijen, maar ook in het extreem-rechtse blok van de PVV en FVD. Al die partijen moeten niets weten van LHBT+ en seksuele vrijheden. Ondertussen staan de ‘liberale’ partijen VVD en D66 (sarcasm sign) erbij en vinden ze het allemaal prima dat we terug naar de jaren 50 gaan.

Hoe het in Australië afloopt gaan we de komende weken zien. Als het aan Australische premier Turnbull ligt wordt de nieuwe huwelijkswet nog voor de kerst behandeld en zouden de eerste Australische gaystellen in het voorjaar kunnen trouwen.

“We moeten strijden voor het behoud van LHBT+vrijheden”

Hier in Nederland moeten we meer dan ooit op onze hoede zijn en strijden voor het *behouden* van de vrijheden die we als LHBT+ hebben verworven. Behouden ja, want als het aan het aan de regering ligt verdwijnen de vrijheden en rechten die we als LHBT+ gemeenschap verworven hebben als sneeuw voor de zon.