Bloed doneren? Dan maar een jaar zonder seks

Begin van einde discriminatie bloeddonatie

NMCSD/Wikimedia Commons

Nieuws

Sebastiaan Rood
29 October 2015, 21:38

Homoseksuele mannen kunnen binnenkort na een jaar geen seks te hebben gehad bloed doneren. Nu is het nog zo dat ze helemaal geen bloed mogen geven. Volgens Minister Schippers is de periode van twaalf maanden er om ervoor te zorgen dat de veiligheid van het bloed niet in geding is. Expreszo’s Sebastiaan kwam er wel op een hele vervelend manier achter dat hij geen bloed mocht doneren.

“Mijn oma heeft een aantal jaren geleden bloed mogen ontvangen. Ik vond het doodeng, maar ik besloot toen bloed te willen doneren. Ik wilde ik iets terugdoen voor de mensen die mijn oma geholpen hebben. Eenmaal in de kliniek moest ik een vragenlijst invullen. Toen ik deze lijst ingevuld teruggaf, vertelde het personeel aan de balie dat ik helaas geen bloed mocht doneren. Ik had seks met mannen heb gehad. Daar sta je dan: Ik had mijn angst overwonnen om bloed te geven, en vervolgens werd ik geweigerd.

De dames achter de balie waren erg lief. Ze vonden het heel rot, en hebben mij nog een knuffeltje als troost meegegeven. Ondanks hun goede zorgen, heb ik er een vervelend gevoel aan overgehouden. Als je onveilig met duizend vrouwen vrijt is er niks aan de hand, maar als je met een jongen naar bed bent geweest, vorm je ineens een risico. Dat schuurt. Ik blij met dit besluit van de minister, maar ik hoop wel dat dit slechts een eerste stap is naar volledige gelijktrekking.

Minister Schippers laat nog onderzoeken of de termijn van twaalf maanden ook korter kan worden.

Door Sebastiaan Rood

Sebastiaan houdt van uitdagingen en kan niet stil zitten. Hij zet zich in voor de rechten van jongeren in deze wereld. Momenteel studeert hij Europese Bestuurskunde in Brno, Tsjechië. Hij schrijft zowel over internationale vraagstukken, als over de avonturen die hij beleeft.

Meer van Sebastiaan »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!