Wetenschappers vinden behandeling voor “sletvrees”

Nieuws

Marloes Leezer
1 April 2016, 10:06

Er is een doorbraak op het gebied van het maatschappelijke seksualiteitsoordeel. Wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania hebben het fenomeen “slut shaming”, of in het Nederlands “sletvrees”, uitgebreid onderzocht en claimen nu een remedie gevonden te hebben. Dit laat de universiteit weten in een persbericht.

Het zou hier gaan om een combinatie van hypnose en een lichte dosering van benzodiazepines. Volgens Harold Wells van de verantwoordelijke universiteit, werkt het door die combinatie op een dieper bewustzijnsniveau. “De menselijke neiging tot moreel oordelen heeft een biologische basis. In de prefrontale cortex ligt ons vermogen om moreel te redeneren over situaties. En de activiteit van de amygdala, een ander hersengedeelte, bepaalt onder andere de emotionele reactie op situaties.”

“Door deze hersengebieden te beïnvloeden terwijl de proefpersoon op de achtergrond seksuele teksten hoorde, waren we in staat om de ingesleten negatieve gedachtenpatronen over seksuele vrijheid aan te passen.” Of, om het in normale mensentaal te zeggen: bepaalde hersendelen worden als het ware opnieuw geprogrammeerd voor een minder veroordelende houding. Klinkt een beetje Matrix, maar als het werkt…

Sunny Bergman, onder meer bekend van haar documentaire ‘Sletvrees’, reageerde verheugd toen Expreszo haar belde voor een reactie. “Dit is natuurlijk enorm goed nieuws. Sletvrees is zo’n lastig maatschappelijk patroon, iedereen lijdt eronder. Het zou fijn zijn als er met dit soort behandelingen een verandering teweeg gebracht zou kunnen worden. Al blijft het natuurlijk ook een kwestie van acceptatie.”

1 april!
Dit bericht hebben we geplaatst op 1 april en is, zoals sommige lezers al doorhadden, een grap. Het onderzoek – en de reactie van Sunny Bergman – hebben we namelijk compleet verzonnen. 

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »