Beste Babs: Ben ik biseksueel?

Janita Bolhuis

Lifestyle

Gastredacteur
19 July 2018, 17:03

Expreszo heeft een anonieme hulplijn: Beste Babs. Heb jij vragen over zelfmoordgedachten, wil je je hart luchten over zielepijn, zoek je advies, bijvoorbeeld over dingen die je meemaakt(e) met andere mensen, mail dan naar Beste Babs (bestebabs@expreszo.nl). Eens per kwartaal publiceren we, in overleg met de mailer, een vraag. Vandaag: hoe weet ik of ik biseksueel ben? 

Lezersvraag:

Ik ben 17 jaar oud en ik ben een meisje. Ik twijfel of dat ik biseksueel ben en ik wil graag weten hoe ik daarachter kan komen. Ongeveer drie jaar geleden was ik verliefd op een jongen. Hier kreeg ik een relatie mee, maar tegelijkertijd twijfelde ik of ik misschien ook op vrouwen viel. Dit gevoel had ik toen weggeduwd want ik had verkering met een jongen en biseksueel zijn kon niet. Ik overtuigde mezelf dat ik 100% zeker hetero was. Maar toen het uitging twijfelde ik weer.

Ik kijk wel vaak naar meisjes meer dan dat mijn ex deed. Ook dacht ik vaker aan zoenen en meer met een vrouw. Dat lijkt me spannender dan met een man. Nu is een vriend er voor uitgekomen dat hij biseksueel is en nu komen die gevoelens bij mij ook weer terug. Mijn beste vrienden zeggen dat ze me niet kunnen helpen. Ik dacht dat als ik biseksueel was, ik dat dan wel eerder zou weten. Ik wil er wel graag achterkomen of ik misschien biseksueel ben maar ik ben bang. Ik weet niet waarom maar ik durf het niet zo goed. Ik weet nu al helemaal niet meer wat ik moet.

Ik weet dus niet meer echt waar ik moet beginnen. Ik zou graag andere biseksuele vrouwen willen ontmoeten maar ik wil niet direct een relatie dus een datingsite werkt, denk ik, niet echt. Ik zou graag met iemand willen praten die dit ook heeft meegemaakt.

Ik hoop dat jullie mij enigszins kunnen helpen.

Groetjes Eva

Antwoord:

Dag Eva,

Ik vind dat je goede vragen stelt! Hoe kun je zeker weten of je biseksueel bent? Het grappige is dat hetero’s die vraag nooit stellen, maar de vraag is eigenlijk heel legitiem: hoe kun je zeker weten dat je hetero bent?

Is het iets wat je nu al zeker kunt weten? Als je het eens zou proberen met een meisje, maakt je dat dan bi? Moet het allemaal in hokjes gestopt worden, of kun je volstaan met wat je nu weet: namelijk dat je je aangetrokken voelt tot meisjes?

Je vraagt je af of je het niet eerder had moeten weten als het zo was. Het antwoord is nee. Het is soms niet zo zwart-wit. En soms weten mensen het pas als ze allang getrouwd zijn en kinderen hebben. Kleinkinderen soms zelfs!

Ik snap dat je er met iemand over wil praten die het eens heeft meegemaakt. Zo bestaat Jong & Out als gemeenschap van tieners waar je ook terecht kan voor vragen, maar ook op de Expreszo Dating kan je met mensen praten zónder meteen te hoeven daten. Je vertelde dat je een vriend hebt die bi is, kun je het er met hem over hebben?

Social media vind ik in ieder geval supertof om dingen door te leren en om mijn gedachten, meningen en gevoelens aan te toetsen. Ik heb een beperking en heb heel veel geleerd van activisten met een beperking op Twitter. Ook over hoe ik me soms voel en hoe de maatschappij me laat voelen over mezelf. Ik denk dat dat met bi-zijn ook wel iets is wat een rol speelt: we gaan er op een of andere manier vaak van uit dat iemand tot de norm behoort: gezond, hetero, wit, cis, gemiddeld intelligent. En dat terwijl misschien wel het merendeel van de mensen niet tot die groep behoort. Jij hebt toen je opgroeide ook meegekregen dat hetero de norm is. Omdat je niet níet op jongens valt, viel het jou misschien ook niet meteen op dat je bi was. Dat lijkt me niet ongewoon.

“We gaan er vaak vanuit dat iemand tot de norm behoort, terwijl misschien het merendeel van de mensen daar helemaal niet bijhoort”

Ik zou me, als ik jou was, gaan verdiepen in biseksualiteit of queer-zijn. Zo bestaat de website Landelijk Netwerk Biseksualiteit, waar veel info staat over wat het allemaal precies inhoudt! Je zou ook een boek kunnen lezen van Roxane Gay, zij schrijft over allerlei zaken maar ook over haar queer-zijn. Ik vind haar boeken heel verhelderend. James Baldwin schreef over zijn homoseksualiteit (en over zijn zwart zijn). Ook zijn boeken zijn mooi en geven nieuwe inzichten denk ik. Verder zou ik zoeken naar websites, waaronder Expreszo, naar mensen die hiermee bezig zijn en over hun belevenissen en ervaringen schrijven. En dan vooral over het zonder schuld en schaamte queer kunnen zijn. Mensen die trots en krachtig zijn. Dat zal je zeker helpen om jouw identiteit met minder angst te onderzoeken.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Dikke knuffel,

Babs.