Beste Babs: hoe kom ik aan info over seks met een lichamelijke beperking?

Expreszo heeft vanaf nu een anonieme hulplijn: Beste Babs. Heb jij vragen over zelfmoordgedachten, wil je je hart luchten over zielepijn, zoek je advies, bijvoorbeeld over dingen die je meemaakt(e) met andere mensen, mail dan naar Beste Babs. Eens per maand publiceren we, in overleg met de mailer, een vraag. Vandaag: hoe kom je aan informatie over seks met een lichamelijke beperking?

Lezersvraag:

Beste Babs,

Ik heb nu al een tijdje met mijn vriend een relatie. Waar ik een lichte lichamelijke beperking heb, heeft hij een zwaardere lichamelijke beperking waardoor hij zijn benen en armen moeilijker kan bewegen. Hierdoor raken de ideeën over wat we op seksueel gebied kunnen doen snel op. We dachten simpelweg te googlen op bijvoorbeeld seksspeeltjes of andere informatie, maar het enige wat wij krijgen is informatie van, voor en door hulpverleners en geen simpele voorlichting over wat je zou kunnen doen als je een persoon met een beperking, laat staan als homo, zelf bent.

Weet jij iets waar wij terecht zouden kunnen voor simpele informatie?

Gr. Alex

Antwoord:

Lieve Alex,
Wat een goeie vraag is dit! Ik ben heel blij dat je ‘m gesteld hebt, want je komt al snel uit bij seksvideo’s of sekswerkers voor mensen met een beperking en dat is niet waar jullie behoefte aan hebben.

Taboe

Ik weet dat er nogal raar wordt omgegaan met seksualiteit bij mensen met een beperking in onze maatschappij: enerzijds rust er een taboe op, aan de andere kant heerst de gedachte dat je mensen met een beperking maar alles mag vragen. “Kun je wel seks hebben?” of nog erger: “hoe hebben jullie seks dan?” Alsof mensen met een beperking geen recht hebben op privacy. Sinds ik me heb voorgenomen om voortaan te reageren met “heb je door dat dit een hele rare vraag is?” maak ik weer oogcontact met mensen op straat en in winkels. Deze tip kreeg ik via Twitter en het heeft mij erg geholpen, (jeej voor Twitter!) misschien hebben jullie er ook wat aan.

Nu door naar je werkelijke vraag. Allereerst wil ik jullie aanmoedigen om er veel over te praten en veel te experimenteren. Seks is meer dan alleen penetratie, maar dat zal wellicht niet nieuw voor je zijn. Als je praat en elkaar vertelt wat je fijn vindt ben je op de goede weg. Probeer je niet te schamen als het misgaat en er de humor van in te zien. Soms kan het helpen om warm te douchen van tevoren zodat je lijf meer ontspannen is. Als er sprake is van pijn door de aandoening is het slim om op tijd (vooraf) pijnmedicatie te nemen zodat je tijdens de seks niet zo veel last hebt van pijn.

Vier tips

  • Patiëntenverenigingen: Veel patiëntenverenigingen hebben fora of lotgenotencontact via een besloten Facebookgroep. Mensen met dezelfde beperking komen waarschijnlijk ook vergelijkbare problemen tegen en hebben hier misschien al iets op gevonden.
  •  De Rutgersstichting doet veel op het gebied van seksuele voorlichting en op hun website seksualiteit.nl vind je diverse tips en informatie over seks als je een beperking hebt. Er staan ook heel veel oefeningen op die je kunnen helpen om te praten met elkaar hierover en om te genieten van elkaars lichaam zonder (of voorafgaand aan) seks.
  • YouTube. Op deze website vond ik ook de “Body Bouncer”. Op YouTube staan wel filmpjes hoe je die kunt gebruiken en dat vond ik echt briljant. Het biedt veel ideeën voor verschillende standjes en de Bodybouncer is speciaal voor mensen met een beperking. Ik hoop echt dat het ook voor jullie geschikt is. Het filmpje van “Handyjoy” is heel duidelijk. Wel jammer dat het voornamelijk afbeeldingen zijn van een man en een vrouw (alsof dat de enige soort seks is die er is), maar veel van die standjes zijn waarschijnlijk wel voor jullie te gebruiken. Zelf kijk ik heel veel YouTube en vooral naar disabled bloggers. Op TV en in films zijn mensen met een beperking nauwelijks vertegenwoordigd, YouTube daarentegen staat vol met interessante content en toevallig kwam ik vandaag een filmpje van Andrea Lausell tegen over seks en disabilities. Ik denk dat jullie hier ook wel wat aan kunnen hebben.
  • Seksuoloog: Tenslotte, als deze tips onvoldoende helpen, kunnen jullie een afspraak maken met een seksuoloog. Bij de meeste verzekeringen wordt dit vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Er zijn seksuologen die gespecialiseerd zijn in mensen met een beperking. Via seksualiteit.nl kun je er naar op zoek.

Ik wens jullie superveel seksplezier!

Liefs, Babs.

Namen in dit stuk zijn geanonimiseerd. Echte namen zijn niet bij de redactie, maar enkel bij Babs bekend. Heb jij ook een vraag aan Babs? Mail dan bestebabs@expreszo.nl. Kan ook zonder gepubliceerd te worden!

Over de auteur(s)

Manju Reijmer

Manju Reijmer

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Sandro van der Leeuw [Foto door Mariska Kerpel]
Column

Allemaal de lul

Gastredacteur Sandro van der Leeuw schrijft over hoe de homogemeenschap zo veel waarde aan de penis hecht, en hoe dat zijn eigen leven beïnvloedt.

Lees verder »