Marjolein: Beste Sanquin

NMCSD/Wikimedia Commons

Column

Marjolein Takman
20 June 2016, 20:01

Een paar jaar geleden schreef ik voor deze site een column over bloed doneren. Ik was zelf net donor geworden. Ik doneer nu al een tijd elke paar maanden een halve liter bloed, maar bij het invullen van de vragenlijsten bekruipt me soms een ongemakkelijk gevoel dat veroorzaakt wordt door twee vragen die niet eens op mij van toepassing zijn. Jullie vragen de mannelijke donoren namelijk of ze seks hebben gehad met mannen, en de vrouwelijke donoren of ze seks hebben gehad met mannen die seks hebben gehad met mannen. Ik ben geen man, en ik heb geen seks met mannen, dus mijn antwoord op deze vragen is altijd “nee”. Het kost me moeite om deze vragen in te vullen, omdat er een groep uitgesloten wordt van donatie op gronden die volgens mij niet erg logisch zijn.

Ik heb begrepen dat de reden dat jullie homoseksuele mannen uitsluiten is omdat ze gemiddeld vaker HIV hebben, en het daarom een risicogroep is. Maar ondertussen kan een heteroseksueel persoon in theorie elke dag van de week onveilige seks hebben, en nog steeds bloed komen geven. Er staat namelijk niks in jullie vragenlijsten over risicovol gedrag. Bovendien weet je als vrouw met veel mannelijke partners waarschijnlijk niet eens altijd wat voor seksueel verleden je bedpartners hebben. Dat maakt de hele vraag ‘heeft u als vrouw seks gehad met een man die seks heeft gehad met een man’ nogal onbetrouwbaar.

Om eerlijk te zijn, beste Sanquin, is die hele argumentatie nogal raar. Als jullie tekort hebben aan donoren, zouden jullie best wat beter je best kunnen doen om het voor homoseksuele mannen mogelijk te maken bloed te geven. Jullie zouden bijvoorbeeld meer kunnen letten op of iemand veilige of onveilige seks heeft, in plaats van alleen maar te vragen naar het geslacht van de bedpartner. Dat laatste zegt namelijk niks over het risico dat iemand een bloedziekte heeft.

Jullie sturen soms mailtjes rond naar de donoren, als de bloedvoorraad heel laag is. Dan vragen jullie of we een keer extra willen komen. Ik heb net gekeken naar de huidige stand van zaken. Momenteel is er van de meeste bloedgroepen meer dan voldoende, behalve van B-positief. Ik durf met redelijke zekerheid te zeggen dat er duizenden homomannen zijn met de betreffende bloedgroep die dolgraag hun bloed zouden willen doneren, helemaal nu ze dat zo lang niet hebben mogen doen.

Sinds ik donor ben is er een nieuwe regel. Homoseksuele mannen mogen wel bloed doneren, mits ze langer dan een jaar geen seks hebben gehad. Dat geldt ook voor vrouwen die seks hebben met mannen die seks hebben met mannen. Ik hoop dat jullie je ondertussen gerealiseerd hebben dat deze maatregel geen enkele zin heeft gehad. Ik ga niet eens uitleggen waarom, dat snappen jullie zelf hopelijk ook wel.

Beste Sanquin, vorige week werden er vijftig mensen vermoord in een gayclub in Orlando. Er waren ook veel zwaargewonden. De inwoners van Orlando werden opgeroepen bloed te komen doneren, maar degenen die misschien wel het meest persoonlijk geraakt waren door de aanslag, mochten dat niet. Dat dit in Amerika zo is, is natuurlijk niet jullie probleem. Maar stel even dat zoiets vreselijks ooit hier gebeurt, dat er bloed nodig is, en dat een groot gedeelte van de mensen die dat heel graag willen geven dat niet kunnen doen. Ik snap niet waarom het zo moeilijk is om dat wél mogelijk te maken. Ik snap het echt niet. Leg het eens fatsoenlijk uit. Waarom zijn die vragen zoals ze zijn? Waarom zijn ze niet gericht op veilige of onveilige seks maar op seks met mannen? Waarom onthouden jullie jezelf duizenden donors?

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »