Bloed = Bloed

The Phluid Project maakt een bloederig statement over donatie

Nieuws

Melissa Wijnja
2 July 2018, 14:13

In zowel de Verenigde Staten als Nederland is het verboden voor een homoseksuele man om bloed te doneren. Bloedbanken beschouwen het bloed van homoseksuele mannen als ‘gevaarlijk’. Discriminatie, vindt The Phluid Project, en dus ontwikkelden ze een T-shirt met een duidelijke boodschap: bloed = bloed. De bedrukking is namelijk gemaakt met vrijwillig gedoneerd bloed van homo-mannen.

Ben jij een man, en heb je in het afgelopen jaar seks gehad met een andere man, ook al is hij al 20 jaar je partner, dan mag je geen bloed doneren. In vele landen, waaronder dus in Nederland en in de VS, is dat de regel. Volgens Sanquin, de grootste bloedbank in Nederland, is dat omdat homomannen een grotere kans op soa’s hebben, en bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen niet binnen een jaar zichtbaar zijn in het bloed. Volgens Sanquin komen bijvoorbeeld nieuwe hiv-infecties bijna honderd keer vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen dan bij mannen die heteroseks hebben.

Vanaf 2015 is deze regelgeving ingevoerd, daarvoor was het sowieso niet mogelijk om als homoman bloed te doneren. De regel is getest bij het College voor de Rechten van de Mens en zij hebben goedkeuring gegeven. Zij vinden dat het uitsluiten van seksueel actieve homomannen geen discriminatie is, maar noodzakelijk voor de volksgezondheid en dat deze regelgeving berust op voldoende wetenschappelijk materiaal om dit te rechtvaardigen.

The Phluid Project vindt echter dat er opnieuw naar die regelgeving moet worden gekeken. Een man die een monogame seksuele relatie heeft met een andere man zou ook het recht moeten hebben om bloed te doneren. Zij hebben immers net zo veel risico op een soa als een monogaam heterokoppel. Om dit gesprek te starten brachten ze het blood=blood t-shirt op de markt. Een wit shirt met rode drukletters waarvan het ‘nutteloze’ bloed van homomannen is gebruikt als de basis voor de inkt. Geen zorgen! Het bloed is vrijwillig gegeven, er zijn slechts 100 shirts gedrukt. Of het nu echt de regelgeving gaat veranderen is de vraag, maar in elk geval is het een vette actie die zeker een gesprek op gang zou kunnen brengen.

Door Melissa Wijnja

Melissa werd ooit eens beschreven als een échte nuchtere fries en was beledigt, terwijl het stiekem wel waar is. Ze doet adjunct-hoofdredacteurdingen voor Expreszo, studeert journalistiek én is de knapste pizzabezorger in Drachten. Wat kan deze vrouw dan niet? Sparen, in de juiste auto stappen en 'nee' zeggen als haar hond bij haar in bed kruipt, om maar wat te noemen.

Meer van Melissa »