Canadees volkslied wordt genderneutraal

Flickr: Alex Guibord

Nieuws

Barbara Vollebregt
7 June 2016, 17:16

Het Canadese volkslied ‘Oh, Canada’ zal binnenkort toepasselijk zijn voor alle inwoners van het land. De zin ‘True patriot love in all thy sons command’, zal worden veranderd in ‘True patriot love in all of us command’. In plaats van te refereren naar de zonen van het vaderland, zal het volkslied refereren naar iedereen.

Met een meerderheid werd het wetsvoorstel aangenomen door het Canadese parlement. Het wetsvoorstel komt van de liberale Mauril Bélanger. Minister President Justin Trudeau laat weten blij te zijn met de wijziging van het volkslied.

Volgens parlementslid Christine Moore is de kleine verandering toch heel belangrijk, ‘We leven in het jaar 2016, de Canadese bevolking zal zeker begrijpen waarom we deze verandering doorzetten. Het zal geen grote verandering in het Volkslied zijn, maar ondertussen is het zeker voor veel Canadese vrouwen een wereld van verschil.’

Dat minister president Trudeau enthousiast is over de wijziging is niet vreemd. Sinds zijn aanstelling vorig jaar heeft hij laten zien gelijkheid meer dan belangrijk te vinden.

Zo sprak hij zich uit tegen homofobie, stelde een kabinet samen met evenveel vrouwen als mannen en hij was de eerste Canadese president die meeliep tijdens de Gay Pride. Ook schreef hij geschiedenis met het heisen van een regenboogvlag voor het parlementsgebouw. Ook zet hij zich actief in voor het verbeteren van de situatie van transgenders.

Door Barbara Vollebregt

Barbara is naast redacteur bij Expreszo een freelance journalist uit Den Haag. Ze houdt van schrijven, reizen, filmen en koffie. Human interest verhalen zijn zeg maar echt haar ding.

Meer van Barbara »