Commentaar: PrEP is geen zetpil, hoor

Screenshot RTV NH

Opinie

Wouter van Dijke
10 August 2015, 12:27

Een leuk nieuwtje op de site van RTV Noord-Holland: het Amsterdamse experiment met de preventieve hiv-remmer PrEp, die sinds kort door de GGD gehouden wordt, kent gretig aftrek onder onder Amsterdamse homo’s. Er zijn namelijk een stuk meer mensen die zich hebben aangemeld, dan de proef aan kan. Het moge duidelijk zijn dat de pil de interesse van mannen die seks hebben met mannen heeft. Maar om één of andere reden moet dit nieuwtje vergezeld worden door een foto van een man wiens blote billen door zijn leren broekje heen te zien zijn.

Leg mij nu eens uit: waarom? Is dit hoe een ‘Amsterdamse homo’ eruit ziet? Is dit hoe een hiv-positief persoon eruit ziet? Serieus, RTV Noord-Holland, WAT DOEN DIE BILLEN DAAR? Denken jullie dat PrEP een zetpil is?

Dit soort foto’s bevestigen een enorm clichébeeld van LHBT’s: het idee dat elke homo graag in z’n blote kont op een boot staat te dansen. En natuurlijk, ze zitten ertussen, en het is mooi dat dat kan. Maar als je ‘homo’ gelijk stelt aan ‘blote billen’, dan gaat er toch iets mis. Je wekt het beeld dat de LHBT-gemeenschap niets meer is dan een orgie op een boot, dat Pride alleen maar om seks gaat. Vertel dat aan de uitgeprocedeerde vluchtelingen die vorige week op de Expreszo-boot stonden.

Of beter nog: vertel het aan de mensen op de Poz&Proud-boot, die dagelijks bezig zijn om stigma’s over hiv te bestrijden. Jongens en mannen die te horen krijgen hoe zielig ze wel niet zijn omdat ze hiv-positief zijn, alsof ze nu niet meer in staat zijn een normaal leven te lijden. Of die verteld wordt dat het hun eigen schuld is, want ja, je moet wel heel dom zijn om hiv op te lopen. En een enorme slet natuurlijk, liefst met blote billen in een leren broekje.

Dit soort stigma’s zijn naar en gevaarlijk. Er wordt enorm op mensen met hiv neergekeken, terwijl een besmetting iedereen kan overkomen. Ook als je een spijkerbroek draagt en je tijdens de Gay Pride Amsterdam ontvlucht, ook als je een relatie hebt en zelfs als je je best doet om zo veilig mogelijk om te gaan met seks.

Gelukkig zijn er manieren om een besmetting met hiv te voorkomen, waaronder PrEP. Het is fantastisch dat deze middelen er zijn en hopelijk zal hiv binnenkort zelfs uitgeroeid kunnen worden. Maar zolang er hiv-positieve mensen bestaan, worden die geconfronteerd met stigma’s en vooroordelen. Een publieke omroep als RTV Noord-Holland zou zich daarvan bewust moeten zijn en moeten proberen vooroordelen te verbreken. Door een foto als deze boven een bericht te plaatsen waar hij volstrekt niet op zijn plaats is, worden rare, foutieve ideeën over homo’s en hiv versterkt.

Update: RTV NH heeft inmiddels gezegd het beeld te zullen vervangen. Ze zeggen dat het lastig is om beeld te vinden bij artikelen over hiv en seks. Het beeld vervangen ze ‘omdat ze begrijpen dat sommige mensen de foto als kwetsend ervaren.’

Door Wouter van Dijke

Wouter is sinds oktober 2014 hoofdredacteur van Expreszo. Hij studeert biologie en journalistiek en is de trotse bezitter van een opblaasalpaca met de naam Lodewijck.

Meer van Wouter »