UPDATE Commentaar: Volkskrant weigert transgenders acceptatie en respect

© Volkskrant

Opinie

Wouter van Dijke
24 January 2015, 17:09

Beste redactie van de Volkskrant,

Vandaag staat in het Volkskrant Magazine een fascinerend en enorm interessant verhaal(€) over ‘vagina-koning’ Dr. Preecha, de Thaise arts die meer dan 4000 transgendervrouwen geholpen heeft in hun transitie. Vooral de derde foto van het artikel raakte me: een muur vol foto’s van prachtige, stralende, gelukkige vrouwen. Maar hoe goed dit portret van deze bijzondere chirurg is, zo kut (excuseer de woordgrap) is de verwijzing naar het stuk op jullie voorpagina. Daar wordt Dr. Preecha omschreven als de chirurg ‘die 4000 mannen ombouwde’.

Ombouwen. Van alle woorden die jullie hadden kunnen kiezen om het man-naar-vrouw-proces te omschrijven gaan jullie voor een term die naadloos past in het rijtje van sodomie, lollepot en homofiel, woorden die stammen uit een tijd toen homo’s nog verboden en ‘geestelijk ziek’ waren.

Als hoofdredacteur van LHBT-jongerenmagazine Expreszo merk ik van dichtbij hoe zwaar veel transgenderjongeren het hebben. Dag in, dag uit strijden zij tegen stuurse psychologen, onbegrijpende ouders, onmenselijk lange wachtlijsten en vooral ongelofelijk veel stigma.

Nog geen week geleden bracht het Sociaal en Cultureel Planbureau cijfers naar buiten waaruit bleek dat 10% van de jongvolwassenen (18-25) in Nederland transgenders niet accepteert. Onder andere leeftijdsgroepen is dit percentage waarschijnlijk nog hoger. Als je dat hoort is het nauwelijks verbazend dat zij maar liefst vijf keer vaker een zelfmoordpoging ondernemen dan hun heteroseksuele, niet-transgender leeftijdsgenoten.

Als hoofdredacteur van Expreszo maak ik ook van heel dichtbij mee hoe deze jongeren strijden voor hun rechten. Zo nu en dan winnen zij een slag en komen een klein stapje dichterbij acceptatie en respect, bijvoorbeeld toen vorig jaar de nieuwe transgenderwet werd aangenomen.

Maar toch nog veel te vaak lijden zij een nederlaag. Eén zo’n nederlaag leden zij vandaag, toen de grootste kwaliteitskrant van Nederland ze elke vorm van acceptatie en respect weigerde en ze op de voorpagina liet ‘ombouwen’.

UPDATE: Reactie Volkskrant

De hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, laat via Twitter weten dat hij niets denigrerend ziet in de term ‘ombouwen’. “Als je het artikel waardeert, begrijp je dat wij transgenders respecteren”, schrijft hij. Later voegt hij daaraan toe: “Wij moeten in een paar woorden veel duidelijk maken op de voorpagina. We wilden niet stigmatiseren. Als we de term respectloos hadden gevonden, hadden wij die niet gebruikt. Het is een algemeen gebruikte uitdrukking die in mijn ogen geen negatieve lading heeft. Ik hoor voor het eerst dat ombouwen stigmatiserend zou zijn.”

Door Wouter van Dijke

Wouter is sinds oktober 2014 hoofdredacteur van Expreszo. Hij studeert biologie en journalistiek en is de trotse bezitter van een opblaasalpaca met de naam Lodewijck.

Meer van Wouter »