De beste lesbische films om je kerstvakantie door te komen

Sarah Sosiak

Cultuur

Anne Meijnderts
29 December 2014, 18:50

Zo, kerst is weer achter de rug en al je familieleden zijn weer naar huis. Maar de kerstvakantie duurt nog een week en stiekem begint de verveling toch wel toe te slaan. In tegenstelling tot wat je eigenlijk zou moeten doen (namelijk, de rest van je leven alleen maar groentesapjes drinken en je bank vervangen door een Pilates-mat), is het plan voor deze week al duidelijk: op de bank hangen en films kijken. Het liefst ook nog met een lekkere, vette zak chips in de hand en genieten van het gezelschap van je vriendin en/of kat. Maar welke lesbische klassieker moet je kijken? Expreszo stelde een top 4 voor je samen.

4: Loving Annabelle

Laten we eerlijk zijn: dit is niet de beste film ooit gemaakt. Sterker nog, deze film zou waarschijnlijk niet eens in de top 500 van beste films ooit gemaakt staan. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze klassieker in Lesboland moet je absoluut (vaker) gezien hebben en niets is leuker dan het terugdenken aan die goeie ouwe tijd toen je deze film stiekem kocht in de arthouse-afdeling van de Fame in Amsterdam (toen die nog bestond, snik) en je met rode oortjes ‘s avonds deze film in je DVD-speler duwde. De verhaallijn is weinig gecompliceerd: leerlinge wordt verliefd op lerares, de spanning tussen de vrouwen bouwt op en dan… De rest kun je, zelfs als je gedeeltes van de film mist (als je hem, bijvoorbeeld, kijkt met je nieuwe scharrel en halverwege afgeleid raakt *kuch*), zelf wel invullen.

3: Kyss Mig (Kiss Me)

Frida is prachtig, blond, vlot en heeft een geweldig lijf. Oh, en ze is lesbisch. En daarmee zet ze haar stiefzus Mia’s leven volledig op z’n kop. Kiss Me is een prachtige, ontroerende film, waar bij vlagen wellicht iets teveel getouwtrek plaatsvindt (“Oké, misschien vind ik je toch wel leuk.” “Nee, nu hoeft het al niet meer.” “Oh, dan vind ik je niet meer leuk.” “Maar wat als ik jou wel leuk vind?”), maar laten we zeggen dat dat helaas nog wel eens dichterbij de lesbische realiteit zou kunnen zijn dan we met z’n allen willen toegeven.

2: La Vie d’Adèle (Blue is the warmest colour)

Ja, iedereen is lyrisch over deze film en ja, deze film duurt een tranentrekkende 179 (!) minuten. Maar dat mag je er niet van weerhouden deze film te kijken. Dit pareltje zou wel eens één van de beste lesbische films kunnen zijn van de afgelopen decennia en ook de arthouse-liefhebber kan zijn of haar hart ophalen aan de prachtige rauwe shots van Lille (Frankrijk), waar de film opgenomen is. Niet geheel verbazingwekkend gaat de film over Adèle (what’s in a name), die haar seksualiteit aan het ontdekken is – een proces dat door Emma in een stroomversnelling terechtkomt. De film neemt je mee door verschillende fasen van Adèles ontwikkeling en daarmee ook de ontwikkeling van hun relatie. Een absolute aanrader. Waarschuwing: niet geschikt om je ouders te laten zien om te illustreren hoe het is om lesbisch te zijn. De seksscènes zijn tamelijk… behoorlijk expliciet.

1: Imagine Me & You

In deze heerlijke mainstream film staat een prachtige vrouw (Piper Perabo) aan het begin van haar huwelijk met een man als hun bloemenmeisje (Lena Headey) haar leven op z’n kop zet. Deze film ontroert bij vlagen, maar kent vooral ook heerlijk luchtige momenten en precies daarom staat deze heerlijke feelgood movie bij ons op de eerste plek! Oké, dat is niet de volledige waarheid. De hoofdrolspeelsters mogen er ook best wezen. Fiet-fieuw!

Dus pak je dekentje erbij, nestel je lekker op de bank en duw één van deze films in je DVD-speler. Groentesapjes drinken kan ook nog in 2015.

Door Anne Meijnderts

Is sinds 2012 werkzaam voor Expreszo en studeert daarnaast Sportgezondheid in Groningen. Valt graag met de deur in huis. Valt ook graag op vrouwen.

Meer van Anne »