De Eerste Keer: Seks

rawpixel.com

Community

Laurie Bastemeijer
19 September 2018, 19:29

Expreszo presenteert: De Eerste Keer. In deze serie willen we de ruimte geven aan die Eerste Keren waar je niemand over hoort. Want over sommige eerste keren wordt meer gepraat dan over andere, terwijl ze allemaal indruk maken. En dus laten we LHBT+’ers aan het woord over hun mooie, grappige, bizarre maar ook mindere ervaringen. We trappen af met de meest voor de hand liggende Eerste Keer, eentje waar iedereen nieuwsgierig naar is: de eerste keer seks.

We worden er de hele puberteit op voorbereid. Sterker nog, onze hele maatschappij is erop ingericht. Van jongs of aan staan we er oog in oog mee: seks wordt zelfs in reclames ingezet als marketingmiddel en in films en boeken wordt het vaak gepresenteerd als het uitgangspunt van elke romantische relatie. Op school krijgen we – hoewel de één beter dan de ander – uitleg over eventuele voorbehoedsmiddelen en hebben we gesprekken over wederzijdse toestemming. Bovenal vragen we ons af waar, wanneer, en vooral: met wíe we het voor het eerst zullen doen.

Helaas gaat die stortvloed aan informatie meestal toch vooral over één soort seks: die tussen cis-heterokoppels.Voor LHBT+ jongeren is de ‘voorbereiding’ toch wat anders. Met wie je kun je bijvoorbeeld praten over je verwachtingen? En wat als je seks überhaupt niet zo interessant vindt? In dit stuk blikken enkele LHBT+’ers terug op hun ‘eerste’ keer seks (of de eerste keer die ze de moeite waard vonden.)

 

D. 24, homo, cis man:

“Ik was zeventien en had wel eerder seks gehad met een meisje, maar meer omdat ik mijzelf daartoe dwong, dan omdat ik het wilde. Ik was benieuwd of seks met een jongen het meer voor mij zou zijn. Buiten, in een park, deed ik het voor het eerst met een (iets oudere) jongen die volledig respecteerde dat het mijn eerste keer was. Ik vond het heel fijn en begreep direct waarom het met meisjes nooit had gewerkt.”

W.22, homo, cis man:

“Een jaar geleden had ik voor het eerst seks, op mijn kamer. Ik was op date geweest en het was zo gezellig dat ik hem uitnodigde met me mee naar huis te gaan. Het was wel duidelijk dat hij seks wilde en het voelde voor mij goed, dus besloot ik erin mee te gaan. Ik vond het een beetje ongemakkelijk, maar dat was niet erg. Het ging eigenlijk vrij natuurlijk. Hij bleef herhalen dat hij zou stoppen als ik dat wilde en vroeg bij alles of ik het wel oké vond. Erna voelde ik me wel vreemd; enerzijds heel goed omdat ik seks had gehad, maar ook een beetje vies. We hebben daarna nog eens afgesproken, maar toen vond ik het niet zo leuk meer en ons contact is daarna gestopt.”

L.25, biseksueel, cis vrouw:

“Ik was 16 en had voor het eerst seks bij mijn toenmalige vriendinnetje thuis. We waren een paar weken samen en wilden het allebei graag. Ik vond het leuk en het ging allemaal vrij soepel, hoewel het ook spannend was. Ik herinner me vooral hoe ik kussend over haar buik een weg naar beneden vond en daar een paar minuten gefascineerd heb liggen kijken. Het was bekend en vreemd tegelijk, en ik vond het leuk om te zien hoe ze overal op reageerde. Het was heel nieuw en ik leerde het al doende, met zo’n puppy-achtige ontdekkingsgeest die je alleen hebt als je heel onervaren bent. Ik vond het geweldig.”

“Achteraf schaamde ik me wel over hoe openbaar het was, maar ik vond het vooral erg leuk.”

A. 34, biseksueel, cis vrouw:

“Op mijn vierentwintigste had ik voor het eerst seks met een vrouw tijdens het uitgaan. Ik was een beetje dronken en ze was bloedmooi. Het gebeurde in De Trut in Amsterdam en iedereen kon meegenieten. Achteraf schaamde ik me wel over hoe openbaar het was, maar ik vond het vooral erg leuk.”

L, aseksueel, cis vrouw: 

“Ik was ‘al’ tweeëntwintig en dacht dat mijn interesse in seks wel gewekt zou worden als ik het eenmaal een keer had gedaan. Na het stappen ging ik dus met iemand uit de kroeg mee naar huis. Ik had ongelijk: achteraf vond ik het alleen maar pijnlijk en naar.”

B. 25, queer, non-binair:

“Een jaar geleden had ik voor het eerst seks met mijn partner bij haar thuis, omdat ik er klaar voor was en het heel graag wilde. Ik vond het van tevoren nogal spannend, omdat mijn eerste keer op wat latere leeftijd (vierentwintig) was en ik dat nogal een ding vond. Maar ik voelde me prettig bij haar en ik ben blij dat ik mijn eerste keer heb gehad met iemand waar ik echt verliefd op was, ook al heeft het dan even mogen duren.”

“Ik was tweeëntwintig en dacht dat mijn interesse in seks wel gewekt zou worden als ik het eenmaal een keer had gedaan. Ik had ongelijk: achteraf vond ik het alleen maar pijnlijk en naar.”

Y. 24, biromantisch en demiseksueel, cis vrouw:

“Toen ik tweeëntwintig was had ik voor het eerst seks met een goede vriend van me. We waren heel close en begonnen op een moment te zoenen. Van het één kwam het ander. Het was heel ongemakkelijk: alles wat voor de ‘echte seks’ kwam vond ik fijn, maar op het moment zelf kon ik alleen maar denken ‘is dit waar mensen zo euforisch over zijn?’ Uit een stuk taart eten haal ik nog meer genot. Erna was ik vooral erg in de war en ik dacht dat er iets mis met me was. Pas later kwam ik erachter dat ik demiseksueel ben. Nu ik dat weet, is het allemaal heel logisch.”

L . 20, queer, cis vrouw:

“Mijn eerste keer was in haar studentenhuis in Amsterdam. Ik was met een vriendin een film aan het kijken, maar we hadden meer oog voor elkaar dan voor de film. Eerder had ik het weleens met een jongen gedaan, maar toch voelde mijn eerste keer met een meisje pas echt als seks. Waardoor dat precies kwam, weet ik niet. Ik was meer op mijn gemak en wist op de een of andere manier ook meteen wat ik moest doen om de seks leuk te houden. Ik vond het niet per se heel spannend, maar voelde wel een soort adrenalinekick. Ik wilde meer! We gaven allebei duidelijk aan wat we fijn vonden en hierdoor was de seks oprecht heel goed. Ik vond het echt ontzettend leuk. Naderhand hebben we nog heel lang in bed gelegen en gepraat.”

L. 23, lesbisch en aseksueel, cis vrouw:

“Ik had al een paar keer met een vriendin gezoend en bleef een keer bij haar slapen. Het meisje was énorm leuk en ik was echt wel verliefd, achteraf gezien. Maar ik vond het helemaal niet bijzonder. Het was wel oké om te doen, maar meer ook niet. Ik ben er pas zo’n anderhalf jaar geleden achter gekomen dat ik aseksueel ben. Toen pas kwam de klik en vielen een boel puzzelstukjes op zijn plaats over mijn relaties tot dan toe.”

Door Laurie Bastemeijer

Meer van Laurie »