De magie van douze points

Favorieten aan het woord over Europa’s fijnste muziekwedstrijd

Interview

Roel Janssen
7 May 2015

Is Europa er klaar voor? Of beter gezegd: ben jij er klaar voor? Nog maar twee weken voordat de presentatrices van het Songfestival de magische woorden uitspreken: ‘Europe, are you ready?’ Expreszo sprak enkele favorieten voor de eindzege. Hoe bevalt het circus? En gaan ze zich nog een beetje bezighouden met de homorechten in Europa?

Bij de bookmakers staat hij bovenaan. De knappe Måns Zelmerlöw wil daar zelf niet teveel aan denken. “Het voelt goed om favoriet te zijn”, vertelt hij. “Maar daar probeer ik niet teveel aan te denken. Dan word ik heel erg nerveus!” Hij was de afgelopen maanden behoorlijk veel in het nieuws. Aanleiding waren homofobe opmerkingen in Zweedse media. Hij had gezegd dat hij het abnormaal vond dat mannen met elkaar naar bed gingen. Er werden excuses gemaakt en met Expreszo praat hij openlijk over homorechten in Europa. “Ik denk dat het beter wordt. Mensen staan op, je zag het al omdat Conchita vorig jaar won. Ik ben helemaal voor homorechten.”

Mooie boodschap

Op 21 mei zingt Zelmerlöw het nummer Heroes tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. “Het gaat erover dat iedereen een held kan zijn. Ga voor je dromen en wees goed voor elkaar.” Zo’n boodschap heeft ook de Sloveense inzending. Marjetka en Aleš Vovk vormen het duo Maraaya. Ze zijn al een aantal jaar gelukkig getrouwd en zingen het nummer Here for you in Wenen. “Het nummer gaat over vriendschap”, vertelt Aleš. “Het gaat er over dat je iemand nodig hebt in het leven. Iemand waarop je kunt rekenen als het slecht gaat.”

Behalve een mooie boodschap hebben ze nog iets waardoor ze opvallen. Zowel Marjetka als Aleš dragen een hoofdtelefoon. Die zullen ze ook dragen tijdens hun optreden in Wenen. “Ik wilde iets naar het podium brengen wat ‘echt’ was”, vertelt de zangeres. “Toen ik het nummer in de studio aan het opnemen was had ik een heel erg goed gevoel. Op het podium miste ik dat.” Ze vroeg of het een optie was om de hoofdtelefoon gewoon op te houden tijdens optredens. “Ze zeiden: ‘waarom niet? Je kunt doen wat je wilt.’”

De Hongaarse Boggie en haar Haagse tekstschrijfster Sára Hélène Bori e Bori

De Hongaarse Boggie en haar Haagse tekstschrijfster Sára Hélène Bori e Bori © Expreszo/Arthur van der Werf

Relletjes

De lesbische kus van Finland in 2013, het protestlied van Portugal in 2011. Er ontstaat altijd wel een relletje bij het Songfestival. Dit jaar neemt in eerste geval Armenië die op zich. Genealogy zingt het nummer Face the Shadow. Volgens Richard van de Crommert een verwijzing naar de genocide in Armenië van 100 jaar geleden. De auteur van Het Grote Songfestivalboek schreef er een artikel over voor de Telegraaf. “Ik heb een lelijke mail gekregen van de delegatie uit Armenië”, vertelt hij. “Hoe ik het in mijn hoofd haalde om te verwijzen naar 100 jaar genocide. Ze schreven dat ze maar wat goed de regels kennen van het festival.” Van de Crommert betwijfelt dat. “Van de vijftien politieke schandalen uit mijn boek gaan er twee over Armenië. Zo goed kennen ze de regels dus ook niet.”

Er was ook veel te doen om de inzending uit Hongarije. Boggie won de Hongaarse voorrondes met het nummer Wars for Nothing. Tijdens het optreden waren er op de achtergrond beelden te zien van krantenartikelen. Een van die beelden ging over kindermoorden in Gaza. Daarover viel de Israëlische delegatie. Sára Hélène Bori, Nederlandse tekstschrijfster van het nummer, vertelt over de commotie.

‘We zien wel wat er gebeurt’

“Er kwam vanuit Israël een verzoek om de beelden over Gaza te verwijderen, maar op het moment dat het verzoek was binnengekomen waren we al bezig met een nieuwe animatie voor in Wenen.” Niets aan de hand zou je denken. Toch viel de internationale pers over het incident. Boggie zelf is er stellig over. “Ik heb een persbericht uitgebracht en meer wil ik niet zeggen. De visuals worden geplaatst door de Oostenrijkers dus we zien wel wat er gebeurt.”

Copycats

België komt met een mannelijke versie van Lorde, Noorwegen stuurt een duo die de show van The Common Linnets hebben gejat en Griekenland? Die stuurt een nieuwe Conchita Wurst. Daar is ze het zelf overigens niet mee eens. “Ik denk dat je het laatste stuk van mijn nummer bedoelt”, vertelt Maria Elena Kiriakou als ik ernaar vraag. “Het is een melodiestuk wat in veel nummers zit. One Last Breath is een heel ander nummer dan Rise like a Phoenix. Het is gewoon ook een ballad. De maker van het nummer kende het nummer van Conchita niet eens.” Ze is niet bang om Conchita te ontmoeten in Wenen. “Ik heb erg veel zin om haar te ontmoeten. Ik wil weten wat ze van mijn nummer vindt!”

Mørland en Debrah Scarlett uit Noorwegen stellen zich iets bescheidener op. Het optreden tijdens de Noorse voorrondes was hetzelfde in beeld gebracht als dat van The Common Linnets vorig jaar. “Ik zou niet zeggen dat we geïnspireerd waren op The Common Linnets”, vertelt Mørland. “We wilden vanaf het begin het optreden in een shot filmen, want dan ziet het er ‘echt’ uit. Ons nummer is net zoals het optreden echt.”

Het nummer van Mørland en Debrah Scarlett is niet bepaald gezellig te noemen. ‘Honey, I’m telling the truth. I did something terrible in my early youth.’ “Het is een eerlijk nummer”, vertelt Debrah. “Iedereen kan zich herkennen in het nummer, iedereen doet wel eens iets doms. We zijn mensen.” De Albanese Elhaida Dani heeft naar eigen zeggen ook een eerlijk nummer ingezonden. “I’m Alive gaat over de liefde, over hoe liefde je leven kan veranderen”, volgens Dani echter geen standaard liefdesliedje. Het nummer vertelt het verhaal van sterke, onafhankelijke vrouwen. Politieagenten, doctoren, vrouwen die dagelijks levens redden. “Ook dat zijn maar gewone mensen. Zij worden ook verliefd. Hun hart wordt ook gebroken, maar ze huilen nooit en geven niet op.”

Ze zijn er klaar voor. Met mooie woorden proberen alle kandidaten stuk voor stuk zieltjes te winnen in Europa. Want hoe oordeel je immers ook wat het beste nummer is tussen 40 inzendingen? Trijntje gaat in ieder geval haar best doen op 19 mei in de Eerste Halve finale. Twee dagen later, op 21 mei kunnen jullie genieten van de Tweede Halve Finale met onder anderen de knappe Zweed en Noor. Op 23 mei is de finale van het Songfestival op tv te zien.

Expreszo zal live verslag geven vanuit Wenen en jullie kunnen meedoen! Tweet mee met de hashtag #EzoESF.

 

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »
  • Arthur van der WerfFotografie