Dirk betoogt PrEP: ‘tegen hiv en voor angstvrij vrijen’

Remon van den Kommer

Opinie

Gastredacteur
19 January 2017, 12:37

PrEP is een heet hangijzer in Nederland.  Mocht je het niet helemaal scherp hebben: het is een blauwe pil waarmee je hiv kunt voorkomen. Je kunt er voor kiezen om het elke dag te slikken, bijvoorbeeld als je je seksleven niet goed kan plannen. In mijn geval is dat niet nodig, omdat ik op werkdagen vaak alleen maar Netflix en zelden tot nooit chill. In het weekend neem ik dan twee pillen vóór het paalzitten, de volgende dag nog eentje en de dag daarna de laatste. Wanneer ik dat netjes doe loop ik dankzij die vier pilletjes zelfs al geen risico meer op hiv. De bescherming is bijna honderd procent en dat is veel hoger dan wanneer ik alleen een condoom gebruik.

De Londense soa-kliniek 56 Dean Street heeft eind december laten weten dat het aantal nieuwe hiv diagnoses bij hen in 2016 met maar liefst veertig procent is gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Echt een gigantisch percentage en PrEP heeft daar een grote rol in gespeeld. Toch hoor je nog tegengeluiden, zowel binnen als buiten onze community. Dat het je bijvoorbeeld niet tegen andere soa beschermt en van dat argument word ik echt een beetje verdrietig. Er is nu eindelijk een bewezen effectief middel om de dodelijkste epidemie uit de moderne geschiedenis te bestrijden, maar wat in de weg zou staan zijn kwalen die we al lang goed kunnen behandelen? Tja, het is maar waar je prioriteiten liggen. Neem de voorzorgsmaatregelen die bij jou passen, laat je met regelmaat testen en probeer vervolgens van het leven te genieten.  

Taboe

Nog iets waar mee geschermd wordt is dat PrEP van “onzebelastingcenteee!!1!” betaald zal gaan worden. Maar waarom hoor ik die klagers niet over hetero meisjes die van datzelfde belastinggeld hun anti-conceptie krijgen? Zij kunnen toch ook gewoon condooms kopen? Daar komt de aap dan vaak uit de mouw: nu het gaat over homo’s die zorgeloos kunnen bonken kleeft er ineens een moreel oordeel aan. Zelfs van andere homo’s krijg ik tegenwoordig geregeld te horen dat mijn seks smerig en onverantwoordelijk is, terwijl ik vast vaker getest word dan zij (PrEP gebruikers gaan elke drie maanden langs de GGD voor een APK’tje).

Ik gebruik het nu een jaar en kan lastig omschrijven hoe geweldig mijn seksleven verbeterd is. Ik groeide op in een enorme aids-paniek. Van jongs af aan kreeg ik ingehamerd dat ik maar beter compleet in een condoom kon gaan wonen, omdat ik anders snel in een urn op de schoorsteenmantel zou eindigen. Inmiddels is dat niet meer zo, maar hiv is ook geen pretje. Voor het eerst in mijn leven ervaar ik nu seks zonder die angst. Soms gebruik ik ook nog condooms en in een jaar tijd heb ik één keer een soa gehad, die de GGD alweer gespot had voordat ik ‘m cadeau kon doen. Het relatiegeschenk in kwestie bleek overigens een orale chlamydia, oftewel het resultaat van pijpen zonder condoom (en als je alleen aangeklede piemels wil pijpen ben je af, mag je niet langs start en ontvang je ook geen 20.000 euro). Het stond los van het feit dat ik ook anaal doktertje gespeeld had.

Rubber niet voor iedereen

Zonder gekheid, als je lekker gaat op een condoom dan is dat top. Blijf jezelf goed inpakken en penetreer vooral zo voort! Helaas laten de hiv-statistieken elk jaar weer zien dat het rubber niet voor iedereen een succesverhaal was. Het scheurde, werd eenmalig vergeten, was over datum, te warm geworden in de portemonnee, of die knappe jongen zag er zo jong en onschuldig uit, er zijn legio schrijnende voorbeelden. Sommige jongens verliezen acuut hun erectie wanneer ze zo’n ding proberen om te doen. Zeg zelf, ook al lukt het wel prima, een fijne toevoeging aan de geilheid geeft zo’n onderbreking nooit. Met een beetje pech heb je na één misstapje voor de rest van je leven een virus onder de leden. En dat gebeurt te vaak. Nu er dan eindelijk een aanvulling is waardoor elders ineens bijna de helft minder mensen hiv opliepen, dan moeten we dat hier toch ook juichend omarmen?

Mocht je nu tot de conclusie zijn gekomen dat PrEP ook iets voor jou zou kunnen zijn… Dan heb ik slecht nieuws voor je. Het is in Nederland wel via je dokter verkrijgbaar, maar wordt nog niet vergoed en is zelfs met een dik salaris nog steeds onbetaalbaar. Waar in veel Westerse landen het aantal nieuwe infecties dus zowaar begint te dalen verandert er hier helemaal niets. De minister vindt het niet belangrijk genoeg. Wist je dat er al jaren boten vol activisten meevaren met de Canal Parade om aandacht te vragen voor PrEP? De media zoomt steevast alleen maar in op de sexy drags en die ene leerboot. Zo krijgen we Edith Schippers (Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) nooit aan haar verstand dat we dit hard nodig hebben tegen hiv en voor angstvrij vrijen.

Ik wil niemand zo’n blauwe pil opdringen en ook niemand het condoom afraden, ik wil vooral dat je weet dat er meerdere manieren bestaan om je tegen verschillende dingen te beschermen. Lees je online verder in en praat over PrEP met vrienden. Bespreekbaarheid doorbreekt stigma. Zodra superveilige seks geen taboe meer is kunnen we ook in ons landje eindelijk uitkijken naar betere bescherming tussen de lakens. Wat vervolgens jouw ideale opties ook mogen zijn, het is hoe dan ook goed nieuws voor alle kleuren van onze regenboog.

Dirk houdt van seks in alle vormen (en maten) en zet zich daarom actief in voor een wereld zonder hiv.