Dit zijn de concurrenten van Douwe Bob

© Roel Janssen

Interview

Roel Janssen
28 April 2016


Nog maar een kleine twee weken en dan barst al het Songfestivalgeweld weer los! Expreszo mocht aanwezig zijn bij het promo-event Eurovision in Concert in het hartje van Amsterdam en zocht uit hoe de concurrentie van Douwe Bob eruit ziet (en klinkt!)

De 29-jarige Hovi Star (geboren als Hovav Sekulets) is de eerste artiest die ik ontmoet in Amsterdam. Met een dikke laag foundation en een haarbos waar drie bussen haarspray in moeten zitten geeft hij mij meteen een knuffel.

iliba_hovi_star_6

De Israelische zanger Hovi Star © Ronen Akerman

“Ik ben heel erg blij dat ik Israël mag vertegenwoordigen!”, vertelt de extravagante zanger. “Ik ben geen klassieke inzending voor Israël, ik zie er niet standaard uit. Misschien wel raar, als je het zo zou willen noemen. Ik hou van fashion, van aparte en rare kledingstukken en draag make-up.” Zijn uiterlijk zorgde in Rusland al voor problemen bij de douane. “Ik had gedoe met mijn paspoort en ze zeiden dat ik het land niet in mocht. Ze keken naar mijn paspoort, scheurde er een stuk uit en lachten.”

In Stockholm zingt Hovi Star het nummer Made of Stars. “Een nummer over gelijkheid. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoeveel geld je wel of niet hebt en of je bi, straight of gay bent. We zijn allemaal mensen. We worden allemaal op deze aarde geboren en daar gaan we ook dood. We zijn allemaal gemaakt uit sterren.”

Regenboog armband
Hovi Star is niet de enige Songfestivalkandidaat die dit jaar openlijk voor LHBT’ers uitkomt. Dat doet ook de Italiaanse Francesca Michielin. “Dit nummer is mede voor LHBT’ers in de wereld geschreven”, vertelt de zangeres. “Ik geloof dat liefde gelijk is. Voor mij is dat in ieder geval heel erg belangrijk. Toen ik meedeed met het Sanremo festival (voorrondes voor het Songfestival in Italië, red.) zong ik met een regenboogarmband om mijn pols. Met mijn muziek probeer ik iedere dag de LHBT-gemeenschap te steunen.”

De Italiaanse zangeres Francesca Michielin

De Italiaanse zangeres Francesca Michielin © Roel Janssen

Zeven artiesten staan voor de tweede keer tijdens het Songfestival op het podium. In Amsterdam spreek ik er twee. Ira Losco staat dit jaar voor Malta op het podium met het popnummer Walk on Water. In 2002 eindigde ze op een tweede plaats voor haar land.

Ira Losco uit Malta

Ira Losco uit Malta © Roel Janssen

De veranderingen zijn groot, volgens de zangeres. “Het is lastiger om dit jaar uitgekozen te worden voor de finale. Toen ik in 2002 meedeed, waren er nog maar 23 landen bij. Ik stond meteen in de finale. Nu moeten we door een semi-final, en dat is niet zo leuk voor kleine landen en eilanden.”

Om die reden stopte Turkije met haar deelname voor het Songfestival. Ira snapt dat wel. “Het is goed. Het zorgt voor spannende televisie en dat is waar het om draait bij het Songfestival. Ik geloof erin als je een goed nummer met een sterke performance hebt, dat je doorgaat.” Eén van haar favoriete kandidaten is onze Douwe Bob. “Het heeft een hele andere stijl. Mijn andere favorieten zijn de nummers uit Spanje en Frankrijk, maar ook het nummer van de IJslandse Gréta Salóme vind ik erg goed. Het is sterk en vernieuwend.” 

Alleen dit jaar
Voor Gréta is het dit jaar extra spannend. Ze staat voor IJsland dit keer alleen op het podium. In 2012 scoorde ze een twintigste plek met zanger Jónsi.

Gréta Salóme uit IJsland

Gréta Salóme uit IJsland © Roel Janssen

“Het voelt goed om terug te zijn”, vertelt de zangeres. “De wedstrijd is groter geworden, zelfs na vier jaar. Het wordt sterker en beter. Ik sta alleen op het podium, maar zo voel ik me niet! Ik heb achtergrondzangeressen die achter het podium meezingen en grote graphics die mijn optreden ondersteunen.”

Ze zingt Hear Them Calling, een nummer over negatieve invloeden in de samenleving. “Ben altijd trouw aan jezelf. Laat het negatieve in deze wereld je niet naar beneden halen en volg je dromen!” geeft ze onze lezers mee. “Je moet zelf positief zijn. Het maakt mij bijvoorbeeld niet uit als hoeveelste ik eindig tijdens deze competitie. Als ik een iemand heb geraakt met mijn nummer, is dat genoeg.”

 

Benieuwd naar alle deelnemers van dit jaar? Check de inzendingen hieronder! (Zoom uit om alle artiesten van Europa én Australië te kunnen zien)

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!