Douze points voor Ieren in Wenen

Songfestivalfans reisden op en neer om te stemmen voor homohuwelijk

Diarmuid Furlong en partner Willie

Achtergrond

Roel Janssen
23 May 2015

Honderden juichende Ieren tref ik in Flanagans Irish Bar in Wenen. Op tv-beelden worden de laatste resultaten van het Ierse referendum over een opengesteld huwelijk getoond. Er is geen twijfel meer mogelijk: Ierse homo’s en lesbiennes mogen voortaan trouwen in hun thuisland.

Maarliefst zeventig procent van de Ieren kwam opdagen bij de stembussen om te stemmen voor het homohuwelijk. In Ierland mag je alleen in uiterste gevallen iemand anders voor je laten stemmen. Het Songfestival is er daar niet een van. Voor Diarmuid Furlong, zijn partner Willie en een twintigtal andere Ierse Songfestivalfans geen reden om niet te stemmen: in 24 uur vlogen zij heen en weer tussen de halve finale en de finale van het Songfestival om te stemmen voor het homohuwelijk.

“Er waren jonge mensen. Homo’s en hetero’s … Ze reisden allemaal naar huis om te stemmen.”

“Het is een erg emotioneel moment voor mij”, vertelt Furlong. “Ik hoopte heel erg dat de Ieren zouden stemmen vóór het homohuwelijk, maar ik was toch erg nerveus. Toen ik gisteren terugreisde naar Ierland heb ik het vliegveld van Dublin nog nooit zo druk gezien. Ik moest daar huilen. Er waren jonge mensen. Homo’s en hetero’s. Allemaal met Yes-buttons. Ze reisden allemaal naar huis om te stemmen voor het homohuwelijk vanuit heel Europa. Alleen om te stemmen. Ik voelde me trots. Ierland was verenigd.”

Ieren in een Weens café op zaterdagmiddag

Hoewel de Ierse Songfestivalkandidaat Molly de finale niet haalde op donderdag, kwamen de fans toch terug. “We hadden tickets voor de show op donderdag én zaterdag”, vertelt Alan Cromie. “Daarom besloten we op vrijdagochtend terug te vliegen naar Ierland en vervolgens terug naar Wenen op zaterdag om de finale van het Songfestival te zien.” Tijdens het gesprek dat ik met Alan en zijn vriend Peter Toal heb klinkt er telkens een groot gejuich.

Het wordt steeds duidelijker dat de Ieren binnenkort kunnen trouwen. Makkelijk ging het niet. Er was een grote tegencampagne gestart door controversiële Ieren. “De tegencampagne was heel erg vies”, vertelt Furlong. “Een van de sprekers van de tegencampagne is een Songfestivalfan én vriend van mij. Dat was moeilijk.” Met tranen in zijn ogen vertelt Furlong hoe blij hij is dat er nu toch positief gestemd is. “Voor het eerst in mijn leven voel ik mij écht geaccepteerd. Ik ben trots om Iers te zijn.”

Alan Cromie en Peter Toal

Ik tref ook Shaun Doyle in het Weense café. Ook hij vloog heen en weer om te stemmen voor het homohuwelijk. Hij nam de stap om een video over zijn coming-out op zijn facebookpagina te zetten. In de video moedigt hij alle Ieren iedereen aan te gaan stemmen. Hij komt in de video op voor jongeren die met zichzelf in de knoop zetten.

“Ik plaatste het op mijn facebookpagina”, vertelt Doyle. “Ook besloot ik voor iedere like een euro te doneren aan een campagne voor het opengestelde huwelijk, en een biertje voor iedereen die het bericht deelde.” Op die manier wordt de video niet alleen gezien door zijn homoseksuele vrienden, maar ook door heteroseksuelen in heel Ierland. Op die manier hoopte Doyle dat iedereen zou gaan stemmen.

Shaun Doyle | Facebook

Ze gaan met buttons, Ierse vlaggen en glimlachen van oor tot oor kijken naar de finale van het Songfestival. Ook zonder twaalf punten voelen de Ieren zich vandaag de winnaars van Europa.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »