Een boot vol helden: Expreszo op de Canal Parade!

© Expreszo/Arthur van der Werf

Activiteiten

Wouter van Dijke
7 August 2014, 20:50

Je hebt ons vast op tv gezien, of misschien wel in het echt: Expreszo vaarde afgelopen zaterdag mee in de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam! Met een boot vol superhelden hadden we een mooi plekje vooraan de botenparade. Hoe het er aan toe gaat op zo’n boot? Dat lees je in het volgende sfeerverslag! 

De feestelijke gaypridezaterdag (leuk woord voor Scrabble) begon in een niet bijster feestelijke garage in Amsterdam-Oost. Daar, achter een meubelzaak en een verfwinkel, lag onze boot verstopt. Ach, hij moet toch ergens liggen en er ging gewoon een tram, dus waarom zou ik klagen? Bij aankomst werden we eerst voorzien van onze t-shirts, met op de voorkant ons eigen superheldenembleem en de tekst ‘Helden voor de liefde’. 

_MG_6266

Oud-hoofdredactie Tom en Anne

Want dat waren we, deze zaterdag: superhelden. Sommigen in letterlijke zin (onze columnist Hielke liep in zijn supermanpak rond), sommigen vooral van binnen. Langzaam kwamen de verschillende groepen die bij ons aan boord zouden komen binnen druppelen, sommige na een lange reis vanuit de andere kant van het land: de Nijmeegse LHBT-jongerenorganisatie Dito!, de Groningse club De Kast, vereniging Outsite uit Delft en het puike Utrechste feestje The Lick, dat bovendien de muziek op onze boot verzorgde.

Als laatst arriveerden onze eregasten: twaalf jonge LHBT-activisten van over de hele wereld. Zij zijn door het ministerie van OCW overgebracht vanuit landen als Libanon, Roemenië, Tunesië, Kenia en zelfs Kirgizië. (Ik had ook even een atlas nodig.) Deze jongeren zetten zich in hun eigen land in voor LHBT-rechten, zelfs al komen sommigen van hen uit een land waar ze voor tien jaar de gevangenis in zouden kunnen gaan, als iemand er achter kwam dat ze hier nu zijn. 

Iedereen ging voorzichtig aan bord van de boot en er ontstond al snel een run op de spraakwolkjes: bordjes voorzien van de teksten “My body = my rights, just get over it”, “Wees een superheld, meld slechte voorlichting” en de meest populaire keus “kiss me, I have superpowers!”.

_MG_6118

The Lick-dj en columnist Reinder

Toen we compleet waren konden we richting het beginpunt varen: een leuk tochtje dwars over het IJ naar het begin van de Prinsengracht.. Al snel ontdekten we waarom we nu al de mooiste boot van de parade hadden: we hadden een eigen tap aan boord! Niet dat het bier daar bijzonder goed uit kwam, maar toch. Het gaat om het idee. Tel daar een koelbox vol frisdrank, water en wijn, grote gezelligheid, wat wapperende regenboogvlaggen en lekkere muziek bij op en het wordt duidelijk dat bij ons het feestje al van start was. En de parade was nog niet eens begonnen.

Een half uurtje vroeger dan gepland begon die wél, omdat we anders blijkbaar zouden verzuipen in een soort tweede zondvloed. Het was inmiddels zo warm dat mensen hun T-shirts en zelfs broeken verknipten om maar wat meer frisse lucht door te laten, dus zo’n stortbui leek ons juist hartstikke welkom, maar helaas. 

_MG_6207

Schipper Kiek

De parade zelf was een fantastisch feest. Als je de Canal Parade beschrijft als aapjes kijken, dan heb je gelijk. Maar wie de aapjes zijn en wie de kijkers, dat is nog niet zo duidelijk. Terwijl we langs een half miljoen toeschouwers vaarden, kijken wijzelf ook onze ogen uit. Want wat een bonte verzameling mensen stond er aan de kant! Sommigen waren echt een genot om naar te kijken, vooral als een grote groep mensen zich volgens een thema had uitgedost. Dat je dan ook langs iemand vaart die je wijdbeens een kijkje onder zijn kilt gunt, ach. Dat overleef ik ook wel weer. 

Na een paar uur mensen kijken, bekeken worden, dansen en feesten was onze tocht veel te snel weer voorbij. Van over de hele boot klonk het ‘mogen we nog een rondje?’. Jammer genoeg moesten we toch van boord en terwijl we op de steiger aan het Oosterdok stapten (“wiebelt de vloer nou zo of wiebel ik?”) barstte de beloofde stortbui los. Gelukkig bleken we een voorraad poncho’s aan boord te hebben, die snel werden rondgestrooid. 

Al met al was het een fantastische dag met een boot vol fantastische mensen. Wat denken jullie ervan, volgend jaar weer? Ik hou het weekend vast vrij!

Laurence Barnes

Expreszo bedankt alle opvarenden en alle deelnemende organisaties. Onze speciale dank gaat uit voor Reclameland voor het leveren van de banners langs onze boot, en naar onze fantastische schipper Kiek. Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Arthur van der Werf.

Door Wouter van Dijke

Wouter is sinds oktober 2014 hoofdredacteur van Expreszo. Hij studeert biologie en journalistiek en is de trotse bezitter van een opblaasalpaca met de naam Lodewijck.

Meer van Wouter »