De gay-uitgaansgids van Rotterdam

Waar kun je heen in 010?

Frans Berkelaar

Cultuur

Laurie Bastemeijer
20 March 2018, 16:39

Rotterdam. Een stad met meer dan 600.000 inwoners, de grootste haven van Europa, internationaal geroemde architectuur en een paar jaar geleden de vijfde plaats in de Steden Top Tien van Lonely Planet. Kortom, een stad die een belangrijke rol speelt in ons kleine landje. Daar zou je misschien een levendige gay scene bij verwachten, maar dat valt dan toch effe een beetje tegen.

Vorige week vond in Rotterdam het Roze Verkiezingsdebat plaats, waar vertegenwoordigers van de gemeentepartijen konden reageren op door LHBT-organisaties voorgelegde stellingen. Het werd duidelijk dat het gebrek aan uitgaansgelegenheden voor LHBT+, en dan vooral voor jongeren, een pijnpunt blijft. Want, zo werd gesteld, er is voor hen eigenlijk schandalig weinig te doen in de tweede hoofdstad van Nederland. Het zou natuurlijk kunnen dat jonge Rotterdamse queers gewoon te saai zijn om uit te gaan, maar dat is niet heel waarschijnlijk. Dat de gemeente de oorzaak is, ligt meer voor de hand.

Twee jaar geleden moest de Cosmobar haar deuren sluiten doordat de huur verviervoudigde(!) en een jaar later werd De Unie verkocht. Dan komt daar nog bij dat de LHBT+ gemeenschap in Rotterdam lijdt onder de strikte horecaregulatie. Reguliere horeca moet na twee uur ’s nachts sluiten; voor langere openingstijden of bijvoorbeeld een darkroom moeten extra vergunningen worden aangevraagd. Het is blijkbaar nog best lastig om die te krijgen, aangezien er maar twee bars zijn die tot na tweeën open blijven.

Positief nieuws: de partijen die het Roze Stembusakkoord hebben getekend, willen wat gaan veranderen aan het feit dat 010 geen gay destination is. Als je Rotterdammer bent, stem dan woensdag op één van hen[i] , het liefst eentje die LHBT+ initiatieven niet wil outsourcen naar vrijwilligers en crowdfunding (kuch, VVD, kuch). Mocht het toch allemaal misgaan na de verkiezingen, dan heb ik hier een handig overzicht van de LHBT+ locaties die in Rotterdam zijn overgebleven. Kies uit welke het beste bij je past, of probeer ze allemaal en volg onderstaande uitgestippelde route!

De Regenboog
De Regenboog straalt het lekker foute Skihut-niveau dat we kennen van het Stadhuisplein. Als je van de Coconuts houdt, hou je waarschijnlijk ook wel van De Regenboog. Hoewel het eruit ziet als één van de meer diverse LHBT+ uitgaansgelegenheden (lees: niet alleen mannen) zal het publiek waarschijnlijk wel wat ouder zijn dan jij. Plus, het gaat om één uur al dicht, en dat is toch wel jammer, hoewel je je stapavond natuurlijk ergens anders in de Van Oldenbarneveld kunt voortzetten. Oh, én mijn vroegere lerares Nederlands van de middelbare school vindt het leuk op Facebook? Moeten we dat willen?

Bar de Regenboog, Van Oldenbarneveldstraat 148A.
Begin april opent er ook een zustervestiging in Eindhoven!

Strano
Strano houdt haar deuren in het weekend tot maar liefst 6.00 ’s ochtends open, dus qua doorhalen zit je hier wel goed. Persoonlijk word ik een beetje afgeschrikt door alle foto’s van moeilijk gespierde ontklede mannen, maar Strano trekt desondanks toch wel een redelijk gemengd publiek. Het is jonger en hipper dan De Regenboog en Keerweer en een geliefde locatie voor feesten, pre’s en afters. Het moet een beetje je ding zijn, maar laat je niet afschrikken!

Strano, Van Oldenbarneveltstraat 154.

Keerweer
Café Keerweer is van alle hier genoemde plaatsen waarschijnlijk de beroemdste, ook door de Keerweerparades. De Keerweer is élke dag tot 6:00 ’s ochtends open en staat ook echt bekend als de plek waar je nog even dat laatste drankje kunt doen, nadat je er bij alle andere clubs en kroegen in Rotterdam uit bent gezet. De sfeer is gezellig, maar weer is het gemiddelde publiek wel wat ouder dan de Expreszo-doelgroep. En, zoals iemand me pas toevertrouwde, “het wordt ook wel erg hetero.” Maar alles kan kapot, dus ga er vooral heen met je jeugdige seksuele diversiteit en claim De Keerweer voor jonge LHBT+’ers (die van Songfestivalhits en De Toppers houden.)

Café Keerweer, Keerweer 14.

LOUD
LOUD is het enige “vrouwencafé” in Rotterdam (hoewel iedereen er welkom is!) en een leuke afwisseling in een door mannen gedomineerde gay scene. In 2016 zijn ze verhuisd van de Posthoornstraat naar de Weena, en die nieuwe locatie heeft een beetje een industriële uitstraling en een muziek die wat meer achtergrond en wat minder Anita Meijer is. LOUD heeft de potentie om heel erg cool te zijn, maar is helaas niet zo goed gevuld. Of het daarmee te maken heeft of dat er andere dingen spelen weet ik niet, maar het pand staat ook weer te koop. Geniet er dus nog even van! En heeft iemand toevallig 50,000 euro liggen om hiervan dé LHBT+ jongerengelegenheid te maken die Rotterdam zo mist?

LOUD Rotterdam, Weena 701.

FERRY
FERRY is naar mijn mening absoluut de meest sfeervolle en de meest veelzijdige gay space in Rotterdam. Het is er gewoon fucking leuk. Ga. Ik kan niet eens sarcastisch zijn over de muziek en de cocktails alleen al zijn de moeite waard. Er komen hier mensen van allerlei leeftijden, maar de verdeling gaat wel gelijk op en je voelt je niet ontzettend jong.

FERRY, Westblaak 127.

Loge 90
Loge 90 is de enige bar op dit lijstje waar ik hiervoor nog nooit van gehoord had. Op internet lees ik “het interieur is 70-er jaren danscaféstijl met panterprinttapijt op de wanden en gekleurde en verlichte glazen ornamenten.” Loge 90 lijkt qua sfeer vergelijkbaar met bijvoorbeeld De Regenboog, alleen het staat er wel om bekend een ouder publiek te trekken. Jammer, want dat panterprinttapijt trok me wel aan.

Bar Loge 90, Schiedamsedijk 4.

Er zijn natuurlijk wel andere LHBT+ gerelateerde dingen te doen in Rotterdam, maar het valt zelfs onze gemeenteraad op dat echt leuke, vaste uitgaansplekken voor jongeren ontbreken. Als je deze woensdag mag stemmen, doe het dan op één van de partijen die het Roze Stembusakkoord hebben ondertekend, en kijk ook even wat de partij van je keuze verder voor LHBT+ op de planning heeft staan! Hopelijk valt er dan ergens de aankomende vier jaar een toffe nieuwe locatie aan de route toe te voegen.

Foto: Malmaison Hotels

[i] https://www.coc.nl/politiek-2/roze-stembusakkoord-getekend-rotterdam

 

Door Laurie Bastemeijer

Meer van Laurie »