Een koninklijk gesprek

Een kleine stap van de koning, maar een grote stap voor de toekomst

COC Nederland

Nieuws

Ariela Slakhorst
23 November 2016, 17:23

COC Nederland vierde gisteren haar zeventigjarig jubileum. Een groot feest dus en wie nodig je dan uit? De koning natuurlijk! Het was een historisch moment en de secretaris van Expreszo, Nick Vijn, mocht er bij zijn.

Op de vraag: ‘hoe zenuwachtig was je op een schaal van één tot tien?’ reageerde Nick lachend: “Nou, toch wel een dikke acht. Ik hoorde vorige week dat ik de koning zou spreken, ik vond het gelijk een eer.” Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze een babbeltje hebben gemaakt met Koning Willem-Alexander.

Jongeren in gesprek met de Koning

Jongeren in gesprek met de Koning COC Nederland

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een staatshoofd een bezoek bracht aan het COC. Samen met zes andere LHBT-jongeren kreeg Nick een once in a lifetime-kans, zoals hij het zelf noemt, om het te hebben over onder andere het belang van goede voorlichting. “De voorlichting op scholen over LHBT’s is gewoon slecht. Het onderwerp seks wordt uitgebreid besproken, maar als het gaat om homoseksualiteit staat er misschien een regel in het biologieboek en dat slaan ze het liefst nog over”, vertelt Nick.

 

Sinds 2012 is het op het primair en voorgezet onderwijs verplicht om voorlichting te geven over seksuele- en genderdiversiteit. Helaas valt dit nog vaak tegen en krijgen leerlingen in sommige gevallen zelfs helemaal geen voorlichting. Expreszo lanceerde daarom zo’n twee jaar geleden het Meldpunt Slechte Voorlichting om hier verandering in te brengen.

De secretaris van Expreszo wilde vragen hoe de koning zou reageren als een van zijn dochters op meisjes zou vallen. Helaas kreeg hij daar door tijdgebrek de kans niet voor. Toch heeft Nick het gesprek positief ervaren.

“Het gesprek duurde ongeveer vijftien minuten, maar voor mijn gevoel waren het er maar vijf. Ik kreeg ook de indruk dat hij oprecht geïnteresseerd was. Hij wilde alles over ons weten, wie we waren en wat we deden.” Het gesprek is vooral symbolisch van belang, waarin de koning erkenning geeft aan de LHBT-gemeenschap en zijn solidariteit laat zien.

Door Ariela Slakhorst

Meer van Ariela »