De Eerste Keer: PANN

Bezoekers van straight-friendly queer feest PANN vertellen over hun eerste keer

Alle foto's door Quinten Boogaard

Activiteiten

Cilia Hulspas
3 March 2019, 17:59

Het heeft even mogen duren, maar we hebben eindelijk weer een nieuwe toevoeging voor onze “Eerste Keer’-serie. Deze keer zijn we als ware correspondenten op onderzoek uitgegaan. Hetero-friendly queerfeest PANN bestaat dit jaar namelijk een halve eeuw! Het laagdrempelige feest is voor veel LHBT+ jongeren de eerste stap in het queer uitgaansleven.

Voor redacteur en geboren Utrechter Cilia was het ondertussen al de zoveelste keer, maar Laurie was, net als veel andere bezoekers, voor het eerst op PANN. We spraken van tevoren met voorzitter Mandy Tilleman. Mandy kwam toen ze jong was zelf ook vaak naar de PANN-feesten, en besloot zich op een bepaald moment ook achter de schermen nuttig te maken voor de organisatie.

PANN staat bekend als een laagdrempelig feest, waar veel mensen zich welkom voelen. Dit komt deels ook juist doordat het feest hetero-friendly is. Mandy legt ons uit dat dit ervoor zorgt dat jongeren die nog twijfelen of in de kast zitten naar het feest kunnen om alvast een beetje sfeer te proeven. Het is ook fijn voor de queer jongeren die geen andere LHBT+ in hun omgeving hebben. Maar daarnaast is deze keuze ook een politiek statement. Stichting PANN houdt zich namelijk al 50 jaar bezig met de emancipatie van de queer gemeenschap in Utrecht. Ze willen laten zien dat het verschil tussen queer en straight er niet toe doet. De expliciete boodschap dat (cis) hetero’s welkom zijn bij PANN is een goede manier om mensen met verschillende ervaringen in contact te brengen met elkaar.

Mandy’s verhaal klonk heel positief. PANN lijkt een hele fijne en toegankelijke omgeving is om te ontdekken wat je zoekt bij het uitgaan en in andere mensen. Wij gingen op pad om te kijken of iedereen het hiermee eens was, en vroegen de feestgangers naar hun eerste keer PANN.

Er staat al vroeg een rij bij PANN Alpaca. Het grotendeels piepjonge publiek (het feest is 16+) staat letterlijk te dringen bij de hekken. Het duurt dan ook niet lang voordat de dansvloer gevuld is. De meiden op de foto hierboven herinneren zich dat ze de eerste keer dat ze op PANN kwamen nog een beetje onzeker waren, maar dat ze dat nu helemaal niet meer zijn. Vooral ook omdat iedereen bij PANN op zijn gemak kan zijn en er veel vrijheid is.

Het was niet moeilijk om mensen te vinden die ons graag over hun eerste keer PANN wilden vertellen. We horen van deze drie dat het sowieso makkelijk is om contact te leggen op deze feesten. Hoewel ze de muziek niet altijd even goed vinden, zorgt de leuke sfeer ervoor dat ze toch vaak terugkomen.

We horen zelfs van iemand dat de eerste keer PANN de beste avond van haar leven was. PANN is een feest waar je meteen verliefd op kunt worden. Het is ook heel makkelijk om nieuwe vrienden en nieuwe liefdes (of scharrels) te ontmoeten, omdat iedereen even lief en enthousiast is.


PANN is daarbij een goede plek om uit te kunnen gaan zonder opdringerige mannen in barren, krijgen we te horen. Dat is toch mooi meegenomen. Voor deze dames was het ook de eerste keer dat ze op een feestje waren en dachten ‘wow, iedereen hier is gay!’ Ondanks dat het feest straight-friendly is, hebben de LHBT+ wel dus wel duidelijk de overhand.

Kortom, PANN is een feest voor iedereen. Of je nou met een hele groep queer vrienden gaat, of stiekem in je eentje terwijl je nog in de kast zit. Voor zover wij hebben gehoord, voelen alle bezoekers zich hier op hun gemak. PANN is divers en veel mensen vinden het leuk om mensen met zoveel verschillende identiteiten, achtergronden en ervaringen bij elkaar te zien. Degenen die het spannend vonden om te gaan, voelden die spanning eenmaal aangekomen snel wegvloeien. Jullie Expreszo-redactie had dan ook een hele leuke avond.

In vijftig jaar is PANN gegroeid van kleine café bijeenkomsten op de dinsdagavond naar het enorme feest dat het nu is. De stichting organiseert nu zelfs elk jaar een heus festival! Het PANNDORA festival vindt sinds een aantal jaren plaats op verschillende lokaties in Utrecht. Zelf een keer meemaken? Koop dan nu alvast je ticket voor het PANNDORA Festival op 22 juni.

 

Door Cilia Hulspas

Meer van Cilia »