Eindelijk PreP in het basispakket?

HivPlusMag

Lifestyle

Laurie Bastemeijer
13 July 2018, 21:39

Belangrijk nieuws uit de medische wereld! Afgelopen dinsdag werd bekend gemaakt dat het preventiemiddel PrEP opgenomen zal worden in het basispakket. Dit middel tegen HIV zal de komende vijf jaar vergoed worden voor mannen die seks hebben met mannen, en voor andere groepen die bovengemiddeld veel risico lopen op een HIV-besmetting. Na deze vijfjarige testperiode gaat men kijken of de regeling definitief kan worden ingevoerd. Er wordt verwacht dat de verstrekking van PrEP in de komende vijf jaar drieëndertig miljoen euro aan zorgkosten zal besparen.

Al enkele jaren wordt er vanuit het COC en andere belangenorganisaties gestreden om PrEP toegankelijker te maken voor mannen die seks hebben met mannen. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Het is een pil die voorkomt dat de gebruiker besmet raakt met HIV en die, mits trouw ingenomen, veiliger is dan condooms. De effectiviteit van deze pil, die oorspronkelijk als geneesmiddel werd geïntroduceerd, was al een tijd bekend: in 2010 werd geconcludeerd dat het medicijn ook als preventiemiddel bruikbaar is. Toch duurde het behoorlijk lang voor PrEP echt als zodanig verstrekt begon te worden: in Nederland wordt sinds 2015 geprobeerd om het middel “voor het grote publiek” toegankelijk te maken. Er volgt een lang proces: het middel kost eerst tot wel vijfhonderd euro per maand, begin dit jaar is er een PrEP-variant beschikbaar gesteld voor een maandelijkse vijftig euro. Waarschijnlijk zal de nieuwe regeling met PrEP in het basispakket vanaf begin 2019 ingaan: de maandelijkse eigen bijdrage zal dan nog rond de twaalf euro zijn. Dit maakt PrEP een stuk toegankelijker en dat is erg belangrijk.

HIV is door verscheidene doorbraken in de wetenschap steeds beter te behandelen, maar wie het virus eenmaal heeft, komt er niet meer vanaf. Dragers van het virus moeten de rest van hun leven medicijnen gebruiken, die niet alleen duur zijn, maar ook nare bijwerkingen kunnen hebben. Sommige dragers komen er te laat achter dat ze HIV hebben: jaarlijks sterven er zelfs in Nederland nog altijd meer dan honderd mensen aan de gevolgen van HIV en AIDS. Voorkomen is daarom dus zeker beter dan “genezen”. In Nederland zijn mannen die seks hebben met mannen de grootste risicogroep voor HIV: zij maken bijna twee derde van de dragers uit. Dit gaat gepaard met veel stigma, en daarom is het zo belangrijk dat er landelijk aandacht is voor het voorkomen van HIV-besmetting en het toegankelijk maken van beschermingsmiddelen voor deze groep.

Niet iedereen is tevreden over de nieuwe regeling. Er wordt onder andere vanuit De Hiv Vereniging kritiek gegeven op het feit dat het nog tot 2019 duurt voordat deze testfase begint en dat er nog steeds een eigen bijdrage aan verbonden is aan het PrEP-gebruik. Daarnaast kan je alleen bij een handvol deelnemende GGD-instellingen van deze testmogelijkheid gebruik te maken, en niet bij bijvoorbeeld de huisarts in je eigen regio. Het middel wordt bovendien verstrekt in een onderzoeks-setting, waarbij om de drie maanden medische controles zullen plaatsvinden. Dit zou een drempel kunnen zijn voor potentiële gebruikers. Vanuit het Aidsfonds, Poz&Proud en PrEpNu worden soortgelijke kritische reacties gegeven.

Toch is het opnemen van PrEP in het basispakket een stap in de goede richting. Er is in elk geval landelijk de aandacht voor: voorheen was er alleen een soortgelijk project te vinden in Amsterdam. Het blijkt dat dankzij PrEP de HIV-besmettingen met 86 procent afnemen: hopelijk zal deze landelijke onderzoeksfase de effectiviteit van PrEP bewijzen en zal het in de toekomst nog makkelijker worden om het middel te verkrijgen.

Als je meer wilt weten over de risico’s van HIV en AIDS en het gebruik van PrEP, kun je terecht op bijvoorbeeld www.soaaids.nl of contact op nemen met je huisarts of een GGD-instelling bij jou in de buurt.

Door Laurie Bastemeijer

Meer van Laurie »