Emmaly Brown gaat Gay Pride rocken

Interview

Roel Janssen
29 July 2015

Ze was finalist van The Voice of Holland 2014 en zingt nu het Gay Pride-anthem van 2015: This is Us. Emmaly Brown ga je de komende week overal zien. Expreszo praatte met haar over je eigen keuzes maken, Gay Pride en haar toekomstplannen.

Zelfs zonder haar torenhoge hakken ben ik verbaasd over de lengte van Miss Brown. We zijn bijna even lang! Er zit een ster met buitenlandse allures voor me in een Haags hotel. Hoe ze bij Gay Pride terecht kwam? “Ik zit middenin de gayscene”, vertelt Brown. “De organisatoren van Gay Pride Amsterdam zagen mij op de aftermovie van vorig jaar helemaal losgaan en ze hadden mij al op het oog. Een plus een is twee: ik was er geweest en vond het leuk. Toen hebben ze mij gevraagd om het officiële Gay Pride-anthem te zingen.”

Het nummer This Is Us is van de hand van Fluitsma & Van Tijn. “Ik kreeg een demoversie en dacht meteen ‘ja, dit is wel mijn nummertje!’” Voor dat nummer mocht ze ook naar de Gay Pride in Letland. “Ik kwam als cadeautje Nederland vertegenwoordigen in Riga”, vertelt Emmaly. “Het nummer werd goed ontvangen. Ik zing ‘I am what I am and I don’t give a damn’, dat onthouden mensen wel. Ze kunnen er lekker op losgaan en op meezingen.”

21 X 21
Losgaan gaat ze zeker. Op maar liefst acht plekken is ze tijdens Gay Pride te zien. Daarnaast is Emmaly ook nog eens jarig aan het einde van de Pride. “Ik word 21 op de laatste dag. Dat betekent dat ik tijdens de 21e Gay Pride, 21IMG_2968-Bewerkt

jaar oud ben! Het moest allemaal zo zijn.”

Als Gay Pride voorbij is komt haar tweede single uit. “Het is nog onduidelijk wanneer Double Trouble uitkomt, maar ik hoop hem tijdens Gay Pride al een aantal keer te mogen zingen. Het is anders dan mijn eerste single Stay or Go. Het wordt een single met hoge rifjes en koortjes. Alles waar ik van hou.”

En verder? Hoewel ze sinds de finale van The Voice veel aan het werk is, zou het wel eens als een groot gat kunnen voelen. “Na The Voice hoorde ik eigenlijk niets meer van Trijntje Oosterhuis”, vertelt Brown. “Ze was veel te druk met het Songfestival en is nu zwanger. Maar ik kan altijd bij haar terecht, mag haar altijd bellen.”

Songfestival?
“Ik zou wel willen!”, antwoord de Nederlandse Mariah Carey over deelname aan het Songfestival. “Ik zou het echt gaaf vinden. Met een toffe outfit weer pit in het Songfestival brengen. Voor mijn gevoel worden de Nederlandse deelnames een beetje oubollig. Er moet iets komen wat meer uitgesproken is.”

En daar kan Emmaly Brown voor zorgen. “Ik denk dat ik dat wel kan. Iets met een hoge jurk, gekke kleuren en/of hoge stemmen. Ik hou wel van een excentrieke Lady Gaga-stunt.” Met zo’n stunt komt ze ook tijdens Gay Pride. “Ik heb heel erg toffe outfts. Natuurlijk komen de regenboog-kleuren erin terug. Paul Benjamin maakt mijn outfits. Hij is echt fantastisch.”

“Wie ben jij om te bepalen wat een ander wel of niet mag doen? Open up your mind, people!”

In Riga trad Emmaly al op. Een stad in een land waar het met homorechten nog steeds niet goed is. “Ik heb er wel iets van gemerkt”, vertelt ze. “Ik was er twee dagen, tijdens een van de dagen was er een lange wandeling door de stad. Daar moest ME bij komen. Het was helemaal afgeschermd met hekken. Ik vond het heftig om dat te horen. Als je hand-in-hand loopt metIMG_2869-B
iemand van hetzelfde geslacht word je ook helemaal aangestaard. Dat was heftig.” Emmaly weet niet waardoor het komt. “Misschien wel omdat het naast Rusland ligt. Die mensen staan niet heel erg open voor nieuwe dingen die eigenlijk gewoon normaal zijn.”

“Iedereen moet lekker doen wat ze willen doen en kunnen houden van wie ze willen houden”, vervolgt Brown. “Wie ben jij om te bepalen wat een ander wel of niet mag doen. Open up your mind, people!”

Volg je hart
“Niet iedereen was het ermee eens dat ik zangeres wilde zijn. Ik heb vaak gehoord dat ik een normale opleiding moest gaan volgen”, vertelt Emmaly over haar keuze voor het muziekvak. “Daar moet je doorheen prikken. Je moet doorgaan en vooral niet opgeven, je eigen hart volgen en dromen achterna gaan.” Die periode was wel moeilijk. “Het breekt je hart een beetje. Maar je gaat merken wie je echte vrienden zijn en die geloven in je. Daar ga je op bouwen.” De mensen die eerst niet in Emmaly geloofden komen nu naar haar toe. “Ik denk dan ‘ga weg!’.”

 

Emmaly Brown zien tijdens Gay Pride? Dat kan op de volgende plekken:
30 juli 19:15 uur – Homomonument
31 juli 20:20 uur – Amstel 54
31 juli 20:50 uur – Rembrandtplein
31 juli 22:30 uur – Paardenstraat Vivelavie
1 augustus 11:00 uur – Canal Pride, Openingsboot
1 augustus 20:00 uur – Amstelveld
1 augustus 22:45 uur – Reguliersdwarsstraat
2 augustus 16:00 uur – Slotconcert Rembrandtplein

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!