Enkele-feitconstructie afgeschaft door Senaat

Nieuws

Yasmin Roelofs
3 March 2015, 20:49

Goed nieuws: de beruchte enkele-feitconstructie is niet meer! Dat bleek dinsdag uit een debat van de Senaat. VVD, PvdA, SP, D66, GroenLinks en OSF gaven in het debat aan sterk voorstander te zijn van het afschaffen van deze wet, en vormden samen een grote meerderheid in de Eerste kamer.

De afgeschafte wet zorgde ervoor dat religieuze scholen LHBT-leraren en -leerlingen, puur op basis van hun geaardheid en/of genderidentiteit, mochten ontslaan, weigeren of wegsturen. Voor deze afschaffing is maar liefst 21 jaar lang hard gestreden. In 2009 tekenden ruim dertigduizend mensen een petitie tegen de enkele-feitconstructie, waarna het COC de Eerste Kamer in een brief opriep deze wet te beëindigen.

COC-voorzitter Tanja Ineke laat in een reactie weten dat dit naast “een geweldig moment voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders”, ook “een grote overwinning voor LHBT’s in het onderwijs” is. Vera Bergkamp, D66-Tweede Kamerlid en oud-voorzitter van het COC, diende oorspronkelijk het wetsvoorstel in dat de afschaffing mogelijk maakte. De Tweede Kamer stemde hier in mei 2014 over. Met deze afschaffing heeft het parlement eindelijk alle beloftes (van negen politieke partijen) uit het Roze Stembusakkoord van het COC ingelost.

Het COC gaat pleiten voor een nieuwe versie van dit akkoord met daarin vijf nieuwe beloftes over de LHBT-wetgeving om waar te maken:

1. Een LHBT-discriminatieverbod in de Grondwet
2. Een transgender-discriminatieverbod in de Algemene wet gelijke behandeling
3. Een hoger wettelijk strafmaximum bij discriminerend geweld
4. Een einde aan officiële geslachtsregistraties
5. Een betere wettelijke regeling voor meerouderschap

Door Yasmin Roelofs

Fotografeert voor Expreszo. Houdt van de kleur zwart en katten, maar zeker ook van woordgrappen (vooral van die slechte). Tapt graag bier, drinkt liever wijn, danst het liefst 's nachts.

Meer van Yasmin »