Eurovisie Songfestival 2018: Eerste halve finale

Alles wat je moet weten voor dinsdag (deel 1)

Thomas Hanses

Cultuur

Van-Nhi Nguyen
7 May 2018, 20:18

Het is weer tijd voor het Eurovisie Songfestival! Deze week strijden 43 landen in Lissabon om de winst: heeft Waylon de overwinning in ‘em, zit de ‘kippenzangeres’ uit Israël gebakken of worden we verrast door iemand anders? Met de eerste halve finale in het vooruitzicht kijken we vandaag naar Azerbeidzjan, IJsland, Albanië, België, Tsjechië, Litouwen, Israël, Wit-Rusland, Estland en Bulgarije. Samen met deel 2 kun jij met een gerust hart de songfestivalkenner uithangen morgenavond.

  1. Azerbeidzjan: Aisel – X my heart

Met de jazzachtergrond van Aisel was dit risicoloze popnummer niet helemaal wat we hadden verwacht: de lyrics zijn nietszeggend – Luna moon me up to the top? – en haar stem komt live niet helemaal uit de verf. Toch is X my heart fijn om naar te luisteren en maakt de staging een hoop goed, waardoor Azerbeidzjan wellicht hun perfecte qualification streak zal behouden.

Live:

Repetitie:

  1. IJsland: Ari Ólafsson – Our choice

IJsland maakte in deze halve finale bij voorbaat weinig kans om door te gaan, maar met de tweede startplek zijn ze al helemaal vervloekt. De knappe kop en mooie stem van Ari Ólafsson nemen helaas niet weg dat deze ballad over wereldvrede slaapverwekkend en ouderwets is. There’s always a choice we can make – in dit geval kunnen we dit nummer het beste overslaan.

Live:

Repetitie:

  1. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall

Fijn dat dit nummer, ondanks een revamp (verandering aangebracht in een later stadium, red.), in het Albanees is gebleven, waardoor de magie van het nummer niet wegvliegt. Eugent Bushpepa is een goede artiest (wat een stem!) en Mall is een solide rocknummer, maar het mist net het sprankeltje waarmee ze eruit springen tussen alle andere inzendingen. Net zoals IJsland, maakt Albanië weinig kans op een plek in de finale.

Live:

Repetitie:

  1. België: Sennek – A matter of time

België slays again! A matter of time is een donker, mysterieus en sfeervol nummer, dat de soundtrack van een Bondfilm had kunnen zijn. Helaas is de staging niet zo spectaculair en gaat Sennek vooral bij de hoge noten in het refrein flink de mist in. België is vorig jaar echter vierde geworden met een tegenvallende performance, dus een finaleplek zit er zeker nog in voor onze zuiderburen.

Live:

Repetitie:

  1. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie to me

Met Lie to me heeft Tsjechië een ontzettend aanstekelijk nummer dat je – waarschijnlijk door de trompet – doet denken aan Talk dirty van Jason Derulo. Als een soort backpack kid weet hij je ook live te entertainen met zijn charmes en dansmoves. Een gegarandeerde finalist, en de beste prestatie van Tsjechië op het Eurovisie Songfestival ooit.

Live:

Repetitie:

  1. Litouwen: Ieva Zasimauskaite – When we’re old

Er zijn verschillende dingen die lief en schattig zijn, waaronder puppy’s, mensen als ze slapen en deze romantische ballad, inclusief betoverende stem. Gesandwiched tussen fan favorites Tsjechië en Israël, staat of valt alles echter met de performance – of mensen vergeten dat dit nummer überhaupt bestaat, of Litouwen (of Ierland) verrast iedereen door de tiende finaleplek in te pikken.

Live:

Repetitie:

  1. Israël: Netta – Toy

Allereerst, heel vet dat er eindelijk iemand met een looper op het Eurovisie Songfestival staat. Dat Netta een sterke boodschap – girlpower! – in een krankzinnig nummer met gekakel en verwijzingen naar animatiefiguren weet te stoppen, maakt haar een creatieve artiest. Op het podium weet ze het nummer echter minder goed te verkopen dan in de videoclip. Toy is niet de ultieme winnaar van dit jaar, maar heeft zeker een kans om hoog te eindigen in de finale.

Live:

Repetitie:

  1. Wit-Rusland: Alekseev – Forever

Wit-Rusland is het perfecte voorbeeld van de vriend die belooft zijn best te doen en vervolgens alles nog weet te verkloten. De vocals van Alekseev zijn nog inconsistenter dan het weer in Nederland en door de revamp (dit is de oude versie) is het nummer veranderd in iets wat niemand op zijn/haar begrafenis wil horen. Het grootste probleem is echter de staging, die er behoorlijk cheesy uit ziet.

Live:

Repetitie:

  1. Estland: Elina Nechayeva – La forza

Opera is altijd al een riskant genre geweest op het Eurovisie Songfestival, maar Estland hoeft zich totaal geen zorgen te maken. Door de flawless vocals en een stijlvolle act – meer heeft het eigenlijk niet nodig op het podium – is La forza uitgegroeid tot een van de kanshebbers voor de winst. Of je nou fan bent van opera of niet, je zult gegarandeerd kippenvel krijgen door wat ze allemaal met haar stem kan.

Live:

Repetitie:

  1. Bulgarije: Equinox – Bones

Sinds hun comeback in 2016 is het duidelijk dat Bulgarije hier is gekomen om te winnen. Bones is een donker en mysterieus popnummer met invloeden van Sia – de zangeres draagt zelfs een Sia-achtige pruik – en perfecte harmonieën, die de groep ook live weet te creëren. Wel is de vraag of ze het nummer ook goed over kunnen brengen op het podium, aangezien het er nu uit ziet alsof er vijf mensen bij elkaar zijn geraapt.

Live:

Repetitie:

Benieuwd naar alle acts van het Eurovisie Songfestival 2018? Beluister HIER de playlist op Spotify!

Het Eurovisie Songfestival 2018 is op dinsdag 8 mei, donderdag 10 mei en zaterdag 12 mei om 21.00 Nederlandse tijd te zien op NPO1.

Door Van-Nhi Nguyen

Meer van Van-Nhi »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!