Expreszo introduceert: Beste Babs

Je bent niet alleen.

Janita Bolhuis

Community

Manju Reijmer
27 March 2017, 14:57

Expreszo heeft vanaf nu een anonieme hulplijn: Beste Babs. Heb jij vragen over zelfmoordgedachten, wil je je hart luchten over zielepijn, zoek je advies, bijvoorbeeld over dingen die je meemaakt(e) met andere mensen, mail dan naar Beste Babs.

Expreszo weet dat sociale uitsluiting van niet-heteroseksuele cis lichamen een tol kent. Psychische klachten, zoals depressies, komen vaker voor onder LHBT mensen. Bijna de helft van LHB mensen en 69% van transgender mensen denkt wel eens aan zelfmoord. Zelfmoordpogingen komen vaker voor onder LHB ouderen. Eenzaamheid, emotionele problemen, pesten, arbeidsongeschiktheid, het is allemaal hoger bij ons dan bij cis heteroseksuele mensen. Als er al hulp gezocht wordt, weet meer dan de helft van de professionals niet hoe ze genderidentiteit of seksualiteit bespreekbaar moeten maken*. 

Daarom springt Expreszo in. Babs is een 45-jarige witte cis hetero vrouw in een rolstoel. Ze heeft gewerkt in de jeugdzorg, psychiatrie, onderwijs en gehandicaptenzorg. Momenteel helpt ze mensen in een rouwproces en geeft ze trainingen suïcidepreventie. Iedereen krijgt persoonlijk antwoord. Elke vier weken wordt een van de brieven én het antwoord van Babs anoniem gepubliceerd.

 Expreszo begrijpt het belang van LHBT-experts bij onderwerpen als hulp en mentale gezondheid en zoekt daarom hard naar hulpverleners die hierin gespecialiseerd zijn. Tot die tijd is Babs er, want ongeacht wie of wat je bent en wat je nu meemaakt, Expreszo en Babs willen er voor je zijn.

Mail naar bestebabs@expreszo.nl 

*Alle data ontleend uit het rapport Handreiking LHBT-Emancipatie van Movisie.

Door Manju Reijmer

Meer van Manju »