Expreszo’s Jaaroverzicht 2014

Roze hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar

Florian Ferfer

Nieuws

Tom Haines
31 December 2014, 15:47

2014 begon met veel LHBT-gerelateerd nieuws vanwege de Olympische Winterspelen in anti-homowetland Rusland. In Amerika en Europa kwamen er steeds meer landen en staten bij waar je kan trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. En er kwam een CEO, een topsporter en een Oost-Europese minister uit de kast. Kijk mee terug naar 2014 met Expreszo’s roze jaaroverizcht.

januari en februari

 • 13 januari – In Nigeria wordt een anti-homowet ingevoerd. President Goodluck Jonathan ondertekende de wet, waarmee het onder andere verboden is geworden om ‘homohuwelijken’ te sluiten, lid te zijn van een LHBT-organisatie of een relatie met iemand van hetzelfde geslacht te hebben. Op het ergste ‘vergrijp’ staat nu maar liefst 14 jaar cel.
 • 4 februari – Het Schotse parlement neemt een wet aan die het mogelijk maakt voor stellen van hetzelfde geslacht om te trouwen. Vanaf 16 december worden de eerste huwelijken gesloten.
 • 6 februari – Een dag voordat de Olympische Spelen beginnen, komt de Nederlandse snowboardster Cheryl Maas al in actie. Op de baan draagt Cheryl bijzondere handschoenen, maar daar moeten we volgens de Nederlandse Chef de Mission niks achter zoeken. Onlangs schreef Cheryl op haar Facebookpagina:

“Niet mijn beste snowboardprestatie, wel mijn beste mensenrechtenactie.” – Cheryl Maas

 • 7 februari – Al weken ging het meeste LHBT-nieuws erover, maar op 7 februari was het zover: de Olympische Winterspelen in Sotsji worden geopend. In Amsterdam wordt dit gemarkeerd met een ‘Vlammend Protest’ bij het homomonument. Terwijl andere landen afzeggen, is namens Nederland een delegatie met onder andere de Koning en de premier aanwezig bij de opening.
 • 14 februari – In deze geweldige speech komt Juno-ster Ellen Page uit de kast:

  “Ik sta hier vandaag omdat ik lesbisch ben en omdat ik misschien het verschil kan maken.” – Ellen Page

  maart en april

 • 29 maart – In Engeland en Wales worden de eerste huwelijk gesloten tussen twee mannen of vrouwen. Later dit jaar werd het mogelijk al bestaande samenlevingscontracten om te zetten in volwaardige huwelijken, zoals dat van Elton John.
 • 15 april – In India wordt het derde geslacht officieel erkend, een overwinning voor seksuele minderheden in dat land.

mei en juni

 • 10 mei –  American Football-team St. Louis Rams nemen Michael Sam aan, die daarmee de eerste openlijk homoseksuele speler in de NFL werd.
 • 10 mei – Dragqueen Conchita Wurst wint het Eurovisie Songfestival. Oh ja, en Nederland deed het ook niet zo slecht.

  “Deze avond is opgedragen aan iedereen die gelooft in een toekomst van vrede en vrijheid. Jullie weten wie jullie zijn. We zijn een eenheid. En we zijn niet te stoppen.” – Conchita Wurst

 • 17 mei – Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) komen LHBT-organisatie ILGA en de Briste krant The Guardian met een rapport over de stand van zaken van LHBT-rechten in de wereld. 2,7 miljard mensen wonen op dat moment in een land waar homoseksualiteit strafbaar is.
 • 18 juni – Het huwelijk is nu in de hele Benelux opengesteld voor iedereen: Luxemburg neemt een wet aan die dat mogelijk maakt. De eerste stellen kunnen naar verwachting begin 2015 trouwen.

juli en augustus

 • 13 juli – De Australische zwemkampioen Ian Thorpe komt uit de kast. Hij liet ook weten jarenlang te hebben geworsteld met zijn geaardheid en aan depressies te hebben geleden.

  “Ik wil niet dat jonge mensen zich voelen zoals ik deed. Je kan opgroeien, je op je gemak voelen én homo zijn.” – Ian Thorpe

 • 15 juli – In de nieuwste EU-lidstaat Kroatië kunnen LHBT’s hun relaties officieel laten vastleggen met geregistreerde partnerschappen.
 • 17 juli – Bij de crash van vlucht MH17 komen 298 mensen om het leven. Onder hen zijn een aantal prominente aids-onderzoekers, onderweg naar een conferentie in Australië.
 • 25 juli – Het bekende model Andreja Pejic laat weten dat ze transgender is.
 • 1 augustus – In Oeganda wordt de anti-homowet, die eerder dit jaar werd aangenomen ongeldig verklaard. Toch blijft een nieuwe versie van de wet die homoseksualiteit strafbaar maakt nog in de lucht hangen.

september en oktober

 • 6 oktober – Een historische beslissing van het Hooggerechtshof in de VS betekent dat er in één klap veel meer staten zijn waar het huwelijk is opengesteld voor iedereen. De kaart van waar je kan trouwen veranderde drastisch:

 • 9 oktober Estland is het eerste voormalig Sovjetland dat homorelaties officieel gaat erkennen.
 • 30 oktober – Apple-baas Tim Cook komt uit de kast.

  “Ik ben trots om homo te zijn, en ik zie mijn homoseksualiteit als een van de grootste geschenken die God mij heeft gegeven.” – Tim Cook

november en december

 • 7 november – Een historisch moment: de Letse minister van Buitenlandse Zaken liet de wereld door middel van een tweet weten dat hij homo is. “Met trots laat ik weten dat ik homo ben, succes iedereen,” schreef hij.
 • 11 novemberGlamour roept Laverne Cox uit tot vrouw van het jaar. De transgender actrice is vooral bekend uit Orange is the New Black.
 • 28 november –  Finland wordt het twaalfde Europese land met het opengesteld huwelijk. De wet gaat in 2016 in en regelt ook de adoptie door homoseksuele stellen.

Door Tom Haines

Tom was van 2011 tot 2014 (adjunct-)hoofdredacteur van Expreszo. Hij houdt van gay prides in binnen- en buitenland en regenboogzebrapaden.

Meer van Tom »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!