EzoESF: Gaan Trijntje Oosterhuis en Loïc Nottet door naar de finale?

Andres Putting & Elena Volotova (EBU)

Achtergrond

Roel Janssen
19 May 2015, 12:25

Een gillende vrouw uit Servië, Boys II Men als achtergrondkoor voor Macedonië en de Moldavische kandidaten in strakke leren broekjes (én zonder shirt!). Het Songfestival gaat beginnen! Zowel de Nederlandse Trijntje Oosterhuis als de Belgische Loïc Nottet staan in de eerste halve finale en proberen een plekje te bemachtigen voor de grote finale op zaterdag.

Een ding is zeker: de queen van Europa is terug. Conchita gaat een grandioze openingsshow verzorgen waarbij alle zestien kandidaten aan bod komen en er zelfs een liveband is. Maar er is meer: het lijkt erop dat de Servische Bojana Stamenov wel eens de troon van queen Conchita kan overnemen. Zelf zei de bebaarde zanger tijdens repetities over Bojana: “Ik hou van je! Je komt waarschijnlijk wel in de finale.” De act van Servië belooft in ieder geval een groot hysterisch spektakel te worden en wij houden ervan! Je gaat een gillende Bojana zien, een bebaarde danser met erg bizarre danstrucs en een verassing halverwege.

Belgen op naar de winst?

Andres Putting & Elena Volotova (EBU)

Loïc Nottet is als derde in de show te zien. De knappe jongen komt met een robotachtige uitvoering van zijn nummer Rhythm Inside. Waar het voor Trijntje nog wel eens een strijd kan worden om een finaleplaats te behalen, lijkt die voor Loïc al binnen. Het nummer is modern en de act is, laten we het zeggen, van deze tijd. Loïc is een sympathieke gast die veel talent heeft. Dat geldt overigens ook voor de twintigjarige feministe Nina Sublatti uit Georgië. Een vechter, wat ze laat zien met haar nummer Warrior. “I’m a warrior, isolated, the world’s gonna listen to mee”, zingt ze op het Weense podium.

Trijntje Oosterhuis volgt (gehuld in een pittig broekpak) Loïc op. Waar het begin van haar performance nog wat twijfelachtig start met een lange close-up, eindigt het erg pakkend. Gelukkig heeft ze een dijk van een stem, dus daar gaat het zéker niet aan liggen. Misschien dat het niet genoeg opvalt, misschien dat het juist anders is dan alle ballads en duo’s die te zien zijn die avond. Dat weten we natuurlijk pas in vanavond laat.

Gillen met Denemarken

Als je tijdens de show in slaapt bent gesukkeld, word je bij het nummer van de Deense band Anti Social Media sowieso wakker. De nieuwe Beatles worden ze ook wel genoemd. De jonge 17-jarige zanger heeft de afgelopen week in Wenen letterlijk overal rond lopen springen. Werkt goed: in de Weense metro werd het nummer maandagavond al hard gezongen door fans. Logisch: het nummer is catchy en de bandleden laten de hartjes van veel jonge meisjes én jongens sneller kloppen. Let vooral ook op de drummer, die is echt hilarisch.

Andres Putting & Elena Volotova (EBU)

De Moldavische kandidaat Eduard Romanyuta kan ook harten sneller laten kloppen. Hij zingt niet erg best, maar de act is wel ongelooflijk heet leuk om naar te kijken. Met mannen in iets te strakke broekjes, een halfnaakte Eduard en een vrouw met, nouja, gaat dat zien!

Twelve points

Ieder jaar zijn er wel wat landen die standaard doorgaan. Dan wel door vriendjespolitiek, anders omdat de zanger of zangeres gewoon een dijk van een stem heeft. Bij de Russische inzending ligt dat wat anders. De zangeres Polina Gagarina komt met het nummer A Million Voices. “Praying for peace and healing”, zingt ze. “I hope we can start again, we believe in a dream.”

Dat Polina een grote ster in Rusland is, is ook op het Eurovisiepodium te zien. De uithalen haalt ze allemaal. Beetje jammer is wel dat de jurk nogal een kopie van de jurk van Jennifer Lopez is (én heel erg lijkt op de jurk van de Wit-Russische deelneemster) en dat het achtergrondkoortje verdacht veel lijkt op die van de Italiaanse inzending vorig jaar. Je kunt zeggen wat je wilt over Rusland, ze sturen wel een dijk van een nummer. A Million Voices is een powerballad waar je u tegen zegt.

Er zijn meer powerballads dit jaar: ook de Griekse Maria-Elena komt met zo’n song. Conchita-inspired en ze gooit alles in de strijd. Waar Trijntje haar boobies verstopt in een broekpak, pakt Griekenland uit in een jurk mét naveldiep decolleté. We love it!

Geniet ervan vanavond. En of Loïc en Trijntje nou wel of niet doorgaan: het Songfestival blijft een heerlijk feest om naar te kijken en op los te gaan op Social Media.

Expreszo zal live verslag geven vanuit Wenen en jullie kunnen meedoen! Tweet mee met de hashtag #EzoESF.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Momenteel werkt het inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account niet. Wij zijn hier mee bezig en hopen het z.s.m. weer opgelost te hebben. Excuus voor het ongemak.