Genderneutrale wc-opties steeds populairder

Samir Luther

Nieuws

Redactie
23 July 2014, 10:51

De laatste tijd worden er in de Verenigde Staten meer genderneutral voorzieningen aangeboden. Sinds vorig jaar voeren steeds meer scholen en universiteiten genderneutrale wc’s in. Ook kan je met behulp van een website een LHBTQ-veilige wc zoeken in jouw omgeving.

Halverwege 2013 nam een dappere middelbare school in Portland de beslissing om genderneutrale wc’s aan te bieden. Zes van hun wc’s werden veranderd naar genderneutraal: vier voor de scholieren en twee voor de medewerkers. De school deed dit om haar scholieren tegemoet komen nadat een transgender student de kwestie had aangekaart.

De trend lijkt nu door te zetten. Binnen het voortgezet onderwijs wordt deze stap steeds vaker genomen. Northwestern University in Chicago start in het najaar met nieuwe wc’s die “all-gender” heten. “Het zijn twee gender-open wc’s, waar studenten van alle genders naar binnen kunnen, van de voorzieningen gebruik kunnen maken en zich veilig kunnen voelen, ongeacht de manier waarop zij hun gender of hun gender identiteit uiten”, aldus Michelle Margulis, de voorzitter van de LHBT studentengroep van Northwestern. Ook ging deze maand ging de Illinois State University op dezelfde toer door de “all-family” wc’s te veranderen naar “all-gender”. De universiteit wil hiermee laten zien dat ze staat voor een inclusieve omgeving. Inmiddels hebben zo’n 150 scholen in de Verenigde Staten genderneutrale wc’s.

Om de opties nog meer uit te breiden, is er sinds kort zelfs een website waarmee men kan zoeken naar een veilige, genderneutrale wc. Refuge Restrooms is een wereldwijd initiatief voor LHBTQ’s. Op de website kan men een adres of plaats invoeren, waarna de site op zoek gaat naar een genderneutrale wc in de nabije omgeving. De gebruiker kan na gebruik ook op de site aangeven of de wc wel of niet aan de eisen voldeed, om zo de veiligheid van de faciliteiten te waarborgen.

Wc-voorzieningen zijn een heikel punt voor mensen die zich niet eenduidig identificeren als ‘man’ of ‘vrouw’. Als transgenders of non-binaire mensen een traditionele mannen- of vrouwen-wc gebruiken, worden ze als het ware gedwongen steeds opnieuw uit de kast komen. Dat kan voor nare stigma’s zorgen. Met de komst van genderneutrale wc’s kunnen deze situaties voorkomen worden en kunnen LHBTQ’s zich veilig en comfortabel voelen wanneer zij dit soort voorzieningen gebruiken.

Tekst: Iris van Etten

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »