Nijmegenaren hoeven geen geslacht meer in te vullen

Nieuws

Roel Janssen
29 January 2016, 11:37

De gemeente Nijmegen start vanaf 1 februari met de afschaffing van gemeentelijke geslachtsregistratie. Dat heeft het dagblad de Gelderlander laten weten. Na Amsterdam hoeven nu inwoners uit Nijmegen ook niet meer hun geslacht in te vullen op gemeentelijke formulieren. 

“Geslachtsregistratie plaatst mensen in een hokje waar zij zich niet altijd thuisvoelen”, stelt de raadsfractie van D66. Vanaf februari hoeven mensen alleen nog bij het formulier voor ‘melding openbare ruimte’ hun geslacht in te vullen. Voorheen waren er nog vijftien formulieren waarop dat verplicht was. Voor het laatste formulier komt binnenkort een nieuw computersysteem waardoor het ook daar niet meer hoeft.

Afgelopen zomer besloot ook de gemeente Amsterdam te stoppen met gemeentelijke geslachtsregistratie. Dit gebeurde na een campagne van het COC.

Eind vorig jaar reageerde Nijmegenaren al positief op het voorstel van de D66.

 

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Momenteel werkt het inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account niet. Wij zijn hier mee bezig en hopen het z.s.m. weer opgelost te hebben. Excuus voor het ongemak.