“Het Danspaleis met een roze randje”

Oude roze liefde roest niet, maar het verstopt zich

© Yasmin Roelofs

Interview

Rashida Moentadj
17 March 2016, 11:30

Toeters, bellen en nog veel meer. Een waarachtig feest bij de speciale editie “Het Danspaleis met een roze randje”. Geslacht, leeftijd religie, seksuele geaardheid en culturele achtergrond, alles komt bijeen. Het was een middag vol rozengeur en maneschijn in het Amsterdamse Lloyd Hotel. Een waarachtig walhalla voor dansliefhebbers waar fotografe Yasmin Roelofs en ik ooggetuigen van mochten zijn.  

Het Danspaleis 
Het Danspaleis is een disco voor ouderen waar bekende hits uit de jaren ’40 en ’50 ervoor zorgen dat de voetjes weer van de vloer gaan, zoals in de goeie ouwe tijd. Jong en oud dansen de sterren van de hemel, terwijl PlatenDraaier en initiatiefneemster Suna de dansvloer opent met het swingende Opus One van The Mills Brothers. Het enige wat er te zien is, zijn stralende sterren, als eenheid op de dansvloer. Niks meer of minder, dan een ode aan de dans.

YARO_20160221_0017

Marten Bos: “De kracht van het verschil”
Het woord eenheid beschrijft ook meteen wat samenwerkingspartner het COC Amsterdam-Oost met de speciale editie van ‘Het Danspaleis’ wil bereiken binnen de huidige gemeenschap. Volgens Marten Bos, buurtcoördinator COC Amsterdam-Oost, zijn LHBT- ouderen, met name in de zorg, onzichtbaar. Als gevolg hiervan gaan deze ouderen weer terug de kast in. Marten heeft het over een zogenaamde ‘second coming out’ bij deze generatie LHBT-ouderen en roept LHBT-jongeren op om deze ouderen een hand toe te reiken. ‘Het Danspaleis met het roze randje’ is de gelegenheid om ouderen letterlijk een hand toe te reiken. Samen dansen en vanuit de voortvloeiende dansstapjes volgt op magische wijze de verbinding. De verbinding vanuit de kracht van het verschil, zoals Marten Bos benadrukt.

YARO_20160221_0003

Simone Lamme: ”Vooroordelen verdwijnen.”
Simone Lamme, ambtenaar Stadsdeel Oost, vertelt vol trots dat ‘Het Danspaleis met een roze randje’ veel meer is dan een ontmoetingsplek voor ouderen. Het vreugdevol samenzijn bevordert namelijk ook de tolerantie van heteroseksuele ouderen voor LHBT-ouderen. Simone Lamme legt hiermee de klemtoon op het wegnemen van vooroordelen. Vooroordelen verdwijnen op de achtergrond en muziek maakt plaats voor verbinding. Het is één groot, gezellig feest!

YARO_20160221_0011

Reinaldo (52): ”Liefde moet je blijven voeden.”
Reinaldo (52) en echtgenoot Ferdinand (47) maakten voor de tweede keer deel uit van het feest. Reinaldo sprak vol enthousiasme: “Liefde moet je blijven voeden. En op deze manier doe je dat.” Reinaldo vertelde dat hij zich altijd bezig heeft gehouden met LHBT’ers binnen de multiculturele samenleving. ‘Het Danspaleis met een roze randje’ geeft hier gehoor aan, want iedereen is welkom. Daarom vindt Reinaldo deze speciale editie geweldig. “Jullie hebben mij aangestoken”, was zonder enige twijfel zijn antwoord op de vraag: Wat vindt u van deze editie van Het Danspaleis? Het enthousiasme van Reinaldo was ongekend aanstekelijk, voordat we het door hadden stonden we te dansen op het welbekende exotische Suavemente van Elvis Crespo. Dat doet ‘Het Danspaleis’, een swingend stukje paradijs door heel Nederland, dus met je.

YARO_20160221_0009

Een Plaatje & een Praatje
Is een uitbundige disco niks voor jou maar wil je (LHBT-)ouderen wel een hart onder de riem willen steken, dan kun je ook deelnemen aan ‘Een Praatje en een Plaatje’. Door de Danspaleizers wordt dit omschreven als de mobiele huiskamerdisco, waar unieke aandacht voor de ouderen centraal staat. Vrijwilligers uit omgeving Amsterdam-Noord, Amsterdam-Oost, Rotterdam Centrum en Rotterdam-IJsselmonde kunnen zich aanmelden via: tjalda@hetdanspaleis.com (Amsterdam) of pauline@hetdanspaleis.com (Rotterdam).

Door Rashida Moentadj

Rashida is fulltime dromer. Ze kan op elk moment van de dag dansen, en dan het liefst op muziek met Afrikaanse invloeden. Bellen blazen maakt haar intens gelukkig. Tijdens haar dagelijkse bezigheden fotografeert ze hartjes en het drinken van sterrenmunt thee behoort tot haar bedritueel.

Meer van Rashida »
  • Yasmin Roelofs Fotografie

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!