Hielke: 5 soorten homofoben die je gezien moet hebben voor je doodgaat!

© Expreszo/Arthur van der Werf

Column

Hielke Vriesendorp
27 October 2014, 22:13

Homofobie is helemaal uit tegenwoordig. Niemand vindt het nog erg dat we mogen trouwen, niet vervolgd worden voor ‘zedendelicten’ of met elkaar mogen zoenen in GTST. Sterker nog, we hebben enorme support: op Roze Maandag, -Woensdag, en -Zaterdag trekken er honderdduizenden hetero’s hun leukste roze shirtje aan, speciaal voor ons. Het is duidelijk: homo’s accepteren is helemaal hot. Er is alleen één probleempje. Wat moeten de mensen nu doen met hun homofobe gevoelens?

Ik ben op onderzoek gegaan en erachter gekomen! De moderne homofoob, ook wel de ik-ben-geen-homofoob-maar…-homofoob, wordt gekenmerkt door achtergebleven gevoelens van walging en onbegrip, die hij desondanks probeert te verbergen. Deze homofoben worden daarom niet altijd als zodanig herkend. Ze hebben “geen énkel probleem met homoseksualiteit op zich, maar…” als je voor hun acceptatie in aanmerking wil komen, dan moet je wel voldoen aan een aantal gekke voorwaarden.

Ik heb niks tegen homo’s, maar wel tegen homo’s die aan mij zitten.

Neem bijvoorbeeld de zolang-je-van-me-afblijft-hetero. Homoseksualiteit is voor hen geen énkel probleem onder de strikte voorwaarde dat je op een afstand van minstens een meter blijft, en het liefst een paar meer. Als je ze een hand geeft denken ze dat je eigenlijk op sensuele anale seks uit bent, en als je een praatje maakt vermoeden ze passionele verliefdheid. Praktische bijkomstigheid van de zolang-je-van-me-afblijft-hetero is dat je niet veel last van ze hebt, omdat ze dus inderdaad bij je uit de buurt blijven.

Misschien vaker voorkomend dan deze soort zijn de als-je-maar-niet-gek-doet-gekkies. Zij vinden het heus niet erg dat je homo bent, als je maar je ingetogen verlegen pre-coming-out zelf blijft. Deze diersoort maakt zeer bijzondere oergeluiden: ‘je bent een man, gedraag je dan ook zo’ en varianten daarop. Als je ze in het wild tegenkomt, hoef je niet te panikeren: vaak zijn ze met een enkele Vogue-beweging of ARTPOP-quote uit te schakelen.

Ten slotte zijn er nog de verwarde hetero’s en de iedereen-is-bi-bi’s. Dit zijn de onschuldigste ik-ben-geen-homofoob-maar…-homofoben. Ze begrijpen er gewoon niet zoveel van. De verwarde hetero’s kramen bijvoorbeeld uit dat homo’s halve vrouwen zijn, of dat ze in hun relaties een ‘mannetje’ en ‘vrouwtje’ nodig hebben. Gekkerds. De iedereen-is-bi-bi’s roepen dan weer, net als sommige haathetero’s, dat alleen hun eigen seksualiteit bestaat. Eigenlijk heeft niemand hier echt last van maar ik wilde het toch even gezegd hebben.

Eigenlijk begrijpen alle moderne homofoben d’r gewoon niet zo heel veel van. Misschien eerder aandoenlijk, dan echt levensbedreigend.

Door Hielke Vriesendorp

Hielke is een ouderwetse, ambachtelijke fan van geloof, hoop en liefde en andere mooie dingen, zoals chocola. Hij wil later hoogleraar worden maar heeft als hobby dansen-alsof-er-niemand-kijkt en hoopt dus maar dat dat een beetje te combineren valt.

Meer van Hielke »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!