Hoe overleef ik … de Gay Pride?

© Expreszo/Keith Tolk

Community

Anne Meijnderts
28 July 2015

Ieder jaar in augustus wordt Amsterdam omgetoverd tot een kolkende, bontgekleurde massa feestvierders van over de hele wereld! Staat jouw eerste Gay Pride voor de deur en weet je niet wat je moet verwachten? Deze survivalgids van Expreszo helpt je erdoorheen!

Van 25 juli tot en met 2 augustus is Amsterdam het toneel van de Gay Pride. Het grootste evenement: de Canal Parade op zaterdag 1 augustus, die ieder jaar weer honderdduizenden (!) bezoekers trekt. De parade begint officieel om 14 uur (en eindigt om 18 uur), maar zorg dat je er ruim voor die tijd bent als je goed zicht wilt hebben op alle boten. De tachtig boten die meevaren, zijn veelal prachtig versierd en de mensen die erop staan, proberen er altijd weer een feestje van te maken met geweldige outfits en bouncende speakers.

Maar laat je niet misleiden: hoe leuk het ook is om op een boot mee te varen, de feestjes aan de kant zijn het meer dan waard om naar Amsterdam af te reizen – waar je ook vandaan komt. In sommige aspecten doet de situatie een beetje denken aan Koningsdag: overal straatfeestjes, mensen die vanuit hun huis of op straat eten en drinken verkopen, lange rijen voor de wc’s en op elke straathoek een andere dj. ‘s Avonds bevinden de leuke (straat)feestjes zich vooral rond het Rembrandtplein en de Reguliersdwarsstraat. De jongens kunnen zich prima vermaken in de Reguliers, bijvoorbeeld in de Soho, en voor de meisjes kunnen we het straatfeest bij de Vive la Vie aanraden, om de hoek van het Rembrandtplein.

Voor wie ‘s avonds toe is aan meer dan “alleen maar straatfeestjes” (overigens is er niets mis met straatfeestjes, sterker nog, voor sommigen zijn de straatfeestjes het leukste aan de hele Pride), heeft de organisatie een aantal suggesties, waaronder F*ng Pop Queers in Paradiso en Rosario in het Vondelpark. Houd er wel rekening mee dat je voor deze feesten dus even zult moeten reizen en dat het soms geld kost om naar binnen te gaan.

Amsterdammers zijn je nieuwe beste vrienden

Tips & Trucs
Allemaal een beetje overweldigend voor je? Kunnen we ons helemaal voorstellen. Daarom hierbij de drie belangrijkste tips om de Canal Parade tot een groot succes te maken.
Tip 1: Neem zelf wat te drinken mee. Amsterdam staat sowieso niet bekend om haar schappelijke horecaprijzen, maar tijdens grote evenementen als dit betaal je je al gauw blauw aan je drankjes. Zonde! Haal zelf van tevoren wat drinken of bezoek desnoods de supermarkt in Amsterdam. Er zijn genoeg supermarkten relatief dichtbij de route. Als je slim bent, zorg je dat een paar van je vrienden alvast een plekje vrijhouden langs de route, zodat jij en een paar andere vrienden rustig naar de supermarkt kunnen gaan om jullie voorraad aan te vullen.
Tip 2: Laat al je (belangrijke) spullen thuis. Niets vervelender dan een grote rugzak bij je hebben, waarmee je steeds de mensen achter je in hun gezicht slaat, zodra jij je omdraait om met iemand anders te praten. Daarnaast moet je óf constant op je spullen letten, óf (met een beetje pech) op meerdere plekken een astronomisch bedrag betalen voor de garderobe. Je kunt overwegen om je spullen in een kluisje op Amsterdam Centraal te stoppen, maar wees dan wel op tijd: vanaf het middaguur zitten al deze kluisjes meestal vol en dan zit je alsnog met je tas opgescheept.
Tip 3: Amsterdammers zijn je nieuwe beste vrienden. Dit zijn de mensen die jou bij hun thuis naar de wc laten gaan, zodat je niet twee euro hoeft te betalen om meer dan een half uur in de rij te staan bij een lokaal café dat maar één wc heeft (zonder wc-papier). Of de mensen die je uitnodigen voor hun feestje op het balkon dat uitkijkt over de Magere Brug, waar het feestje aan de kant misschien nog wel groter is dan het feestje op de boten. En Amsterdammers zijn altijd de mensen die precies weten waar het leukste feestje is en hoe je daar het snelste kunt komen.

Dat onopvallende zwarte shirtje kun je thuis laten

Roze is het nieuwe zwart
Wat moet je aan op het grootste homofeest van het jaar? We kunnen ons voorstellen dat deze druk een enorme kledingcrisis met zich meebrengt. Maar geen paniek, de dresscode van de Canal Parade is simpel: hoe meer kleuren, hoe beter! Glow in the dark? Roze met glitters? Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je zult er iemand in zien lopen en dat betekent dat jij het ook prima aan kunt trekken. Eén ding is zeker: dat onopvallende zwarte shirtje kun je thuis laten.

Praktisch
De belangrijkste logistieke tip die we je kunnen geven is: kom NIET met de auto. Echt niet. Neem dit van ons aan. Amsterdam is met de auto sowieso niet te doen (zeker als je niet bereid bent om hier en daar een verdwaalde Japanner dan wel fietsende student te scheppen en aan de lopende band trams te ontwijken), maar met de Gay Pride is de stad overvol en zijn alle straten afgesloten. Oftewel: de auto is een heel erg slecht idee. Wat dan wel? Openbaar vervoer is de beste optie! Als je de trein neemt, zorg dan dat je drie treinen eerder neemt dan dat je er eigenlijk had willen zijn en bereid je voor om je drankvoorraad voor onderweg te delen met de vriendelijke grijze man met roze boa, bij wie je op schoot mag zitten in de overvolle trein. Het kan ook helpen om de trein te nemen naar bijvoorbeeld Amsterdam Zuid en vanaf daar met de tram verder te reizen, om de ergste drukte (lees: Amsterdam Centraal) te vermijden.

Er is meer…
Na bovenstaande zou je bijna denken dat je alleen zaterdag 1 augustus in Amsterdam hoeft te zijn voor de grootste feestjes. Niets is minder waar! Op vrijdag 31 juli gaat alles (en iedereen) al los: er zijn festiviteiten op onder andere het Rembrandtplein, bij de Amstel en natuurlijk in de Reguliersdwarsstraat. Ook kun je genieten van de hilarische Drag Queen Olympics, een must-watch die plaatsvindt op de Westermarkt. Ook op zondag 2 augustus, wanneer iedereen brak en moe is van twee dagen feesten, laadt iedereen zich nog een keer op (of vol met alcohol) om er nog één keer een groot feest van te maken dat je absoluut niet mag missen. De Pride closing party begint gelukkig al ‘s middags, zodat het geen ontzettend late avond wordt en is dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Het gehele Rembrandtplein is gevuld met een dansende mensenmassa en er zal traditiegetrouw weer een aantal optredens plaatsvinden van bekende artiesten en dj’s. Blokkeer dus je agenda voor het complete weekend en bereid je voor op veel feesten, weinig slapen en een overdaad aan glitters! Dit wordt een weekend om nooit te vergeten…

Door Anne Meijnderts

Is sinds 2012 werkzaam voor Expreszo en studeert daarnaast Sportgezondheid in Groningen. Valt graag met de deur in huis. Valt ook graag op vrouwen.

Meer van Anne »